Piekarnie mogą dodawać barwnik do jasnego chleba. Jak odróżnić go od razowego?

Nawet osoby, które nie są na diecie, często wybierają chleb razowy. Uznawany jest on za zdrowszy i mniej tuczący od klasycznego, jasnego pieczywa. Okazuje się jednak, że ciemny chleb tak naprawdę może być jasnym, ale z dodatkiem barwnika - karmelu. Jak odróżnić chleb prawdziwie razowy od barwionego? Podpowiadamy.

Oszust wśród ciemnego pieczywa

"Farbowany lis" czy "wilk w owczej skórze" to dobre określenia na barwione jasne pieczywo. Kupujemy taki chleb czy bułkę z myślą, że jest zdrowsza, a tak naprawdę to nawet gorsza alternatywa dla zwykłego białego wypieku. Dlaczego?

Barwione pieczywo gorsze od jasnego

Karmel to najczęściej używany barwnik pieczywa. Jego dodatek pozwala uzyskać ciemniejszy kolor, który sprawia wrażenie, że jasny wypiek to ten razowy, a więc zdrowszy. Karmel powstaje w wyniku podgrzewania cukru - to zatem same węglowodany.

Z kolei jasne pieczywo dostarcza w zasadzie tylko skrobi. Jednocześnie to słabe źródło błonnika i składników mineralnych. Ma ono wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po zjedzeniu następuje szybki skok glukozy, czyli szybko wzrasta nam poziom energii. Należy jednak pamiętać, że szybki skok to także szybki spadek - krótko po zjedzeniu kajzerki czy ciabatty, znów czujemy się głodni i ospali.

Barwione pieczywo zatem zaspokaja głód na krótko, zapycha żołądek, a dodatkowo dostarcza jedynie pustych kalorii. Jeśli dołączyć do tego barwnik w postaci karmelu, powstaje prawdziwie bezwartościowy wypiek. A przecież chleb razowy to nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy zamiennik, który stopniowo dostarcza energii i zaspokaja głód na długo. Dzięki temu jedna czy dwie kanapki wystarczają nam na kilka godzin.

Jak rozpoznać pieczywo barwione od razowego?

Karmel nadaje pieczywu dość ciemny kolor. Chleb, który jest nim barwiony, staje się dużo ciemniejszy od razowego. Jego barwa jest też bardziej brunatna. Po przekrojeniu ma lekko siny odcień, a także zupełnie inną strukturę niż ten jasny. Jest zwarta i niezbyt gąbczasta, w przeciwieństwie do chleba jasnego, który jest dość mocno napowietrzony i bardzo łatwo go zgnieść.

Należy uważać także na zapach. Do pieczywa dodaje się bowiem sztuczne aromaty, które wzmacniają wrażenie, że jest ono naturalne. Najlepiej więc kierować się wzrokiem, dotykiem oraz oznaczeniami na etykiecie.

Taki chleb można też zrobić samodzielnie. Wtedy będziecie mieli pewność, że w środku są same dobre składniki. Koniecznie zobaczcie nasz przepis na szybką i sycącą wersję. Nie ma w sobie glutenu, a w zamian zawiera same dobroci - pestki, nasiona i orzechy. Taki chleb zaspokoi wasz głód na dłuuugo.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (8)
Jasne pieczywo z barwnikiem może udawać razowe. Jak je rozróżnić?
Zaloguj się
  • qeton

    Oceniono 4 razy 4

    Chleb robiony z mąki razowej nie jest ciemny. Jest trochę ciemniejszy, bardziej szary, ale na pewno nie jest brązowy, jak wiele "razowych" chlebów w sklepach.

  • boo-boo

    Oceniono 4 razy 2

    Ale "Amerykę" odkryliście......już od wielu lat piekarze walą karmel i inne syntetyczne zaciemniacze do chleba. A potem ludzie zdziwko, że mają wysoki cukier po takim chlebie.
    Chleb razowy nigdy taki ciemny nie jest i nie będzie.

  • slawek12-1

    Oceniono 1 raz 1

    Od wielu lat nie jadam żadnego pieczywa, bo to syf. Najgorsze pieczywo, to te drogie, nawet wygląd ma obrzydliwy.

  • flyer

    Oceniono 1 raz 1

    Tak ogólnie to każde ciemne pieczywo zawiera karmel - różnica polega na tym, że w tradycyjnym karmel tworzy się w trakcie wypieku z dodanego np. słodu, który absolutnie nie jest "dietetyczny", a w "nowoczesnym" karmel jest dodawany przed wypiekiem. I w całym artykule nie chodzi o karmel jako taki, ale o karmel amoniakalny (E150c).

  • wiezet

    0

    Jedyny razowy prawdziwy chleb jaki znam to z piekarni BUŚ w Nowej Dębie. Dwa tygodnie poleży, nawet w plastiku i będzie dalej zjadliwy, bez żadnej pleśni czy innego smrodu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX