Obok pasztecika szczecińskiego nie można przejść obojętnie. 20 października obchodzi 50. urodziny

Pasztecik szczeciński to duma regionalna. Historia jego powstania sięga pięciu dekad wstecz. 20 października przypadają równo 50. urodziny tego lokalnego rarytasu. Czym jest pasztecik szczeciński i skąd jego sława?

Nie tylko paprykarz, czyli kuchnia szczecińska z bliska

Choć wielu osobom ze smakami Szczecina kojarzy się jedynie paprykarz, kuchnia szczecińska ma do zaoferowania znacznie więcej wyjątkowych potraw. To chociażby pyszna gęsina, całuski (czyli oponki), czy właśnie paszteciki szczecińskie. Sławę zawdzięczają nie tylko znakomitemu smakowi, lecz także ciekawej historii.

Jak pierożki stały się pasztecikami?

50 lat temu, gdy polską polityką sterował Związek Radziecki, Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z demobilu (sprzętu wojskowego, który odsprzedawano cywilom) "automat do prigotowlienia pierożkow". Maszyna ta miała służyć wojsku na wypadek nagłej potrzeby żywienia żołnierzy. Pracownicy Społem chcieli jednak nadać pierożkom polską nazwę, która będzie je wyróżniać, a także lepiej odwzoruje sposób ich przygotowywania. Tak powstały paszteciki szczecińskie.

Czym dokładnie są paszteciki szczecińskie? To smażone ciasto drożdżowe przypominające roladki, które tradycyjnie faszeruje się mięsem. Z zewnątrz są chrupiące, zaś w środku miękkie i delikatne. Podaje się je z mocno przyprawionym barszczem z buraków. W czasach PRL-u, gdy wiele półproduktów było niedostępnych, do nadziewania pasztecików używano także pasty jajecznej, rybnej oraz twarogu w wersji na słodko i na słono. Dziś prawie wszędzie można je dostać z farszem z mięsa.

 

Oryginalne paszteciki z maszyny, ale można je zrobić w domu

Paszteciki szczecińskie trafiły na rządową listę Produktów Tradycyjnych w 2010 roku. To wyróżnienie zobowiązuje producentów do spełniania pewnych standardów. Jak czytamy na stronie rządowej:

Prawdziwy pasztecik to taki, który produkowany jest z naturalnych składników i podawany jest prosto z maszyny do ich wypieku. Oryginalny pasztecik nie może być mrożony i powtórnie odgrzewany.

Choć w domowych kuchniach raczej trudno o specjalną maszynę do robienia pasztecików szczecińskich, ten rarytas można również zrobić samodzielnie. Przepis jest naprawdę prosty.

Paszteciki szczecińskie - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • pełna łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g mąki
  • sól
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego masła lub oleju

Farsz mięsny:

  • sucha bułka 
  • 3/4 szklanki gorącego bulionu do rozmoczenia bułki
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Drożdże i cukier wkładamy do szklanki z lekko podgrzanym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na bok do czasu, aż zacznie się pienić.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, po czym do środka wlewamy rozczyn drożdżowy. Całość łączymy ze sobą. Dodajemy jajka i, podczas wyrabiania, stopniowo wodę.
  3. Na sam koniec wlewamy tłuszcz. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło.
  4. Przykrywamy je wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Farsz:

  1. Bułkę zalewamy bulionem i pozostawiamy na kilka minut, aby zmiękła.
  2. Cebulę i czosnek siekamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem - najpierw cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
  3. Na patelnię wkładamy mięso, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż się zetnie.
  4. Przestudzone mięso i bułkę mielimy razem, a następnie dodajemy jajko i majeranek. Całość mieszamy.

Przygotowanie pasztecików:

  1. W garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej.
  2. Ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich formujemy w owalny placuszek. Na środku układamy farsz, po czym zawijamy ciasto wokół i dokładnie zalepiamy miejsce łączenia.
  3. Paszteciki wkładamy na gorący olej i smażymy do momentu, aż się zarumienią.

Sprawdźcie także nasz przepis na podręczny pasztecik podróżny.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (18)
Obok pasztecika szczecińskiego nie można przejść obojętnie. 20 października obchodzi 50. urodziny
Zaloguj się
  • bialeem

    Oceniono 5 razy 3

    Paszteciki są absolutnie najlepszym fast foodem ever. Zwłaszcza z żółtym serem i pieczarkami. Te ze zdjęć poza tym wyglądają na za małe i zbyt skąpo nadziane.

  • kwantax

    Oceniono 4 razy 2

    moja Prababcia zmieniała w ten sposób historię polskiej kuchni ponad 80 lat temu (jeszcze przed wojną). Robiła dokładnie to samo tylko ręcznie, nie w ruskim automacie, no i zwało się to normalnie "pasztecik". W mojej rodzinie żre się to do barszczu od lat 30.tych ub. wieku

  • prawdziwy.jerzy

    Oceniono 4 razy 2

    Super cudo!Polecam!

  • jerzytop

    Oceniono 6 razy 2

    Oj pamiętam ,pamiętam paszteciki z Woj Polskiego / na przeciwko kina Kosmos / . Zielona maszyna na widoku i te paszteciki . palce lizać . Niestety było to w latach 70 ubiegłego wieku kiedy to jeszcze cwaniaczki nie mieli soi i innych dodatków
    Nie było też problemu ile mięsa jest w mięsie

  • zomzom

    Oceniono 1 raz 1

    Z żółtym serem są the best, ale ciężko o smaczny farsz, w wielu miejscach jakoś spadła.

  • bmc3i

    Oceniono 3 razy 1

    One są pyszne. Niepowtarzalne.

  • ars-derivatia

    Oceniono 1 raz 1

    Nie byłem nigdy w Szczecinie ale na zdjęciach te paszteciki wyglądają całkiem apetycznie.

    Czy można ich spróbować gdzieś po wschodniej stronie Wisły czy tylko u źródła?

  • zerozer52

    0

    Szczeciński to może być tylko paprykarz.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX