Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie

Ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Robi się ją prosto, jest sycąca, a kwaśny smak szybko orzeźwia. Zwykle przepisy zakładają dodanie do wywaru ogórków wprost ze słoika (oczywiście startych). Okazuje się jednak, że wiele osób najpierw je przesmaża. Skąd taki pomysł?

Zmiana przepisu - profanacja?

Każdy domowy kucharz ma swoje własne patenty na ulubione dania. Czasem to dodanie jakiegoś składnika albo zmiana sposobu obróbki. Polacy lubią kłócić się o wykonanie klasycznych dań. Przykładem może być dyskusja o tym, czy pominięcie w rosole lubczyku to profanacja.

Z ogórkową też jest sprawa. Kiedy w redakcji usłyszałyśmy o ogórkowej z "kiszoniakami" podsmażonymi na maśle, od razu chciałyśmy sprawdzić, czy to rzeczywiście działa.

Ogórkowa ze smażonych ogórków

Pomysł smażenia ogórków kiszonych przed dodaniem ich do zupy znany jest między innymi w okolicach Krakowa. Wiele osób tak właśnie zapamiętało ogórkowa z dzieciństwa. Jednak sporo Polaków nie słyszało o takim zwyczaju. Skąd taki pomysł?

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego chętnie podsmażamy na maśle cebulkę zanim dodamy ją do kotletów mielonych. Prawdopodobnie to było punktem wyjścia, gdy pierwszy raz podsmażono ogórki kiszone na ogórkową.

Powszechną praktyką jest także opalanie cebuli przed wrzuceniem jej do gotującego się wywaru. Nadaje zupie intensywniejszego koloru, a także wzbogaca smak. Często też przygotowuje się zupy na bazie pieczonych warzyw, na przykład pomidorów. Dlaczego więc nie poddać dodatkowej obróbce także kiszonych ogórków? Smażenie wydobywa z warzyw dodatkowe walory smakowe i zapachowe, przez co nadaje potrawom bogatszego smaku. 

Jak zrobić ogórkową ze smażonych ogórków?

Przepis w niczym nie odbiega od klasycznego sposobu. Dokładną recepturę możecie znaleźć tu: Klasyk - zupa ogórkowa, zaś poniższe wideo pokazuje, jak łatwo się ją robi. Jedyna różnica polega na tym, że starte ogórki przed wrzuceniem do zupy należy najpierw przesmażyć przez kilka minut na łyżce masła. I tyle!

 Koniecznie sprawdźcie też inne triki na to, by wasze zupy były perfekcyjne:

Więcej o:
Komentarze (9)
Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie
Zaloguj się
  • wojtekbajer

    Oceniono 8 razy 6

    Ogórki się dusi na maśle. Nie da się ich przesmażyć bo mają za dużo wody a jak odparuje się wodę, to już nie będą ogórki.

  • m.godwin

    Oceniono 2 razy 2

    A pan Miller coś powie na temat Ogórkowej?

  • panna.mela.konfacela

    Oceniono 2 razy 2

    W Krakowie się ogórków nie smaży tylko się je dusi. To dość poważna różnica. I jest to zwyczaj pochodzący ze wschodu.

  • jareal

    Oceniono 3 razy 1

    Znany w Krakowie ? Mieszkam w centralnej Polsce i tu zawsze dusiło się starte na tarce kwaszone ogórki i dodawano potem do wywaru.

  • hjezowska

    0

    Robie tak od lat i zapewniam zupa wychodzi b.smaczna.Polacam.Choc mieszkam w poludniowej biednej pogalicyjskim podkarpaciu.Pozdrawiam

  • archieil

    0

    U mnie też się je dusiło acz mi nie zawsze się chce robić tak ogórkową.
    To chyba normalne zupełnie dusić na maśle ogórki, cebulę, pieczarki.

  • videloca

    Oceniono 1 raz -1

    Profanacja? Bez przesady.
    A pomysł na smażenie ogórków kupuję 😀

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX