Wiele osób ma problem z jedzeniem warzyw. Można się zmuszać, eksperymentować albo próbować różnych kombinacji, nawet z najlepszych restauracji, a kalafior czy rukola nadal będą nie do przełknięcia. Znacie to? Nie musi to oznaczać, że jesteście wybredni - być może należycie do grona supersmakoszy.
Pomimo pozytywnego przedrostka, nie oznacza to, że wszystko smakuje lepiej - wręcz przeciwnie. Supersmakosze w większej mierze odczuwają intensywność smaków, a konkretnie jednego, gorzkiego.
Osoba, która ma taką skłonność genetyczną, bardziej odczuwa siarkowy smak, dajmy na to brukselki, zwłaszcza jeśli została rozgotowana
- powiedziała portalowi CNN Health Valerie Duffy, profesor Uniwersytetu Connecticut, ekspert w badaniu smaku, preferencji i konsumpcji jedzenia.
Podobnie jak w przypadku przeciwników kolendry (więcej o tym: Kolendra dzieli miłośników jedzenia. Dlaczego niektórzy jej nienawidzą?), głównym winowajcą jest gen. Ten związany z gorzkim smakiem to TAS2R38, który odpowiada za receptory smaku znajdujące się na języku. Przyjmuje on dwie formy (AVI i PAV) i to od nich uzależnione jest to, jak ludzie odczuwają smaki. Pod tym względem dzielą się na trzy grupy:
Okazuje się, że goryczka to dość charakterystyczny walor wielu ciemnozielonych warzyw, między innymi brokuła, kalafiora, rukoli, jarmużu, kapusty czy brukselki. Tak - wszystkich tych, które są tak zniesławione. Wiele osób jednak generalizuje tę niechęć na wszystkie warzywa, a nie tylko te goryczkowe.
Z najnowszego badania przedstawionego podczas corocznej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, że ludzie, którzy posiadają "gen gorzkości" są 2,6 raza bardziej skłonni do pomijania warzyw w swoich posiłkach w porównaniu do ludzi bez tego genu.
A szkoda, bo szczególnie te zielone to istne bomby odżywcze. Zawierają całe mnóstwo błonnika, witamin A i C oraz fitoskładników, które działają przeciwzapalnie oraz pomagają w leczeniu nowotworów. W dodatku nie są kaloryczne, więc poleca się je osobom na diecie.
Zobaczcie sami, że warto jeść warzywa. W poniższym wideo przekonujemy was do kalafiorów.
Okazuje się, że można walczyć z niechęcią do warzyw poprzez odpowiednią ich obróbkę. Różne metody gotowania mogą zamaskować goryczkowy smak. Jak powiedziała prof. Valerie Duffy:
To, że ktoś posiada dwie kopie "gorzkiego" receptora, nie oznacza, że nie może czerpać przyjemności z jedzenia warzyw. Techniki gotowania, takie jak dodanie odrobiny tłuszczu, cukru lub mocnych smaków (na przykład czosnku) albo pieczenie ich w piekarniku, które wydobywa naturalną słodycz, mogą poprawić ogólny smak potrawy lub warzywa i zamaskować gorycz.
A wy, do której grupy należycie? Może macie swoje sposoby na przygotowanie warzyw tak, by przekonać do nich supersmakoszy?
Zobacz również: