Polscy naukowcy stworzyli baton energetyczny z dodatkiem... karpia

Batony energetyczne coraz śmielej panoszą się po sklepowych półkach. Do ich grona może niedługo dołączyć nowa wersja z dodatkiem... mięsa karpia. To propozycja polskich naukowców.

Batony energetyczne to przekąski często wybierane przez osoby aktywne. To łatwy i szybki sposób na dodanie siły i energii, szczególnie pomiędzy treningami. Świadomość Polaków w zakresie zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia jest coraz większa. Dlatego też zespół naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie postanowił opracować taką przekąskę, która lepiej odpowie na potrzeby sportowców i osób aktywnych fizycznie, niż produkty, które możemy znaleźć w sklepach.

Batonik z... karpiem 

Wnikliwe analizy i badania prowadzone pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej pozwoliły naukowcom stworzyć batonik energetyczny z dodatkiem mięsa karpia. Dlaczego akurat ta ryba stała się składnikiem przekąski?

Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych i antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów stało się jasne, że to może być element wsparcia dla ludzi aktywnych

– wyjaśniła dr inż. Tkaczewska, przytoczona przez Portal Spożywczy.

Poza mięsem karpia w składzie przekąski znajdują się także daktyle, orzechy, nasiona, oraz hydrolizat białkowy, również pochodzący z karpia. Zapewnia nie tylko wysoką wartość odżywczą, lecz także naturalne składniki. Dzięki temu będą mogli go jeść wszyscy, bez ograniczeń wiekowych.

Zobaczcie nasz przepis na domowe fit przekąski. Dodadzą energii, a dodatkowo są przepyszne.

Zobacz wideo

Przekąska dla olimpijczyków

Skład batonika ma doskonale odpowiadać potrzebom sportowców. Obecnie prowadzone są badania kliniczne przy udziale ludzi wyczynowo uprawiających sport. Jeśli wyniki będą pozytywne, batonik z karpiem ma szansę stać się przekąską reprezentantów Polski na następnych Igrzyskach Olimpijskich. 

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.