Szef kuchni z Seulu pozywa Przewodnik Michelin za to, że został w nim uwzględniony. Uznał to za obrazę

Wyróżnienie przez Przewodnik Michelin to niedoścignione marzeniu wielu restauratorów. Okazuje się jednak, że są tacy, którzy chcą sie pozbyć swoich gwiazdek. Jedną z takich osób jest szef kuchni z Seulu, który... pozwał słynny przewodnik. Dlaczego?

Szef kuchni pozwał Czerwony Przewodnik za zniewagę

Choć większość szefów kuchni marzy o gwiazdce Michelin, nie wszyscy restauratorzy cieszą się z przyznanych przez Czerwony Przewodnik wyróżnień. Jak donosi portal Food & Wine, jeden z szefów kuchni z Seulu postanowił nawet ostatnio pozwać jego twórców.

Według Eo Yun-gwon, wyróżnienie, które otrzymała jego restauracja Ristorante Eo, to obraza dla jego lokalu. Został on ujęty w przewodniku, pomimo próśb, by tego nie robić. Dlatego też zdecydował się podjąć w tej sprawie kroki prawne. Jak wyjaśnił swoje stanowisko?

Obraźliwe jest to, że moje imię i nazwa restauracji zostały wymienione w książce wystawiającej krzywdzące opinie restauracjom. Chociaż umieszczenie na liście w Przewodniku Michelin może mieć świetny efekt promocyjny dla restauracji, nie chcę żadnej pomocy od firmy, która ocenia lokale w sposób nieprzejrzysty i subiektywny.

Twórcy przewodnika odpowiedzieli na zarzuty szefa kuchni. Zdecydowali się na włączenie Ristorante Eo do grona najlepszych lokali, ponieważ tworzą 'niezależny przewodnik' i podejmują 'niezależne decyzje'. Takie tłumaczenie nie było wystarczające dla oburzonego szefa kuchni, który zwrócił uwagę na to, że inspektorzy Czerwonego Przewodnika sprawdzili jedynie około 170 seulskich restauracji, więc 'nie mają prawa wystawiać ocen'.

Pamiętliwy szef kuchni?

W kulinarnym światku krążą jednak domysły, że za ostrą reakcją szefa kuchni kryją się pewne utajone motywy. W 2017 lokal otrzymał chlubną gwiazdkę, która zdołał utrzymać również w roku 2018. Jednak w wydaniu za rok 2019 i 2020, został zdegradowany do niższego wyróżnienia, jakim jest symbol talerza (gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, zaś talerz "po prostu dobre jedzenie"). Inne źródła donoszą jednak, że Eo Yun-gwon już w 2017 roku prosił o wyłączenie z listy.

Zobaczcie naszą iście restauracyjną propozycję obiadową. Stek wołowy z chipsami z buraka i puree z karmelizowanej cebuli - symfonia smaku na talerzu.

To niejedyny przypadek, w którym szef kuchni skrytykował Przewodnik Michelin za ujęcie lokalu w słynnej 'konstelacji'. W gronie restauratorów znajdują się między innymi znany ze swej wybuchowości Marco Pierre White, Alain Senderens czy Karen Keygnaert. Więcej o tym: Wszyscy pragną je mieć? Nie! Ci szefowie kuchni oddali swoje gwiazdki Michelin. 'Są jak klątwa'.

Gwiazdka Michelin - najwyższe wyróżnienie dla restauracji

Przewodnik Michelin bezdyskusyjnie odgrywa ważną rolę w świecie kulinariów. Od 119 lat na swych stronach wyróżnia najlepsze restauracje na świecie. Te, które zostały w nim ujęte, starają się utrzymać zdobyte gwiazdki i wysoki poziom serwowanych dań. Z kolei lokale, które chcą dołączyć do zacnego grona, robią, co mogą, by zachwycić krytyków kulinarnych, którzy odwiedzają je incognito. 

W Polsce obecnie dwie restauracje znajdują się na chlubnej liście. To Atelier Amaro Wojciecha Modesta Amaro oraz Senses, którą prowadzi Andrea Camastra. Oba lokale szczycą się wyróżnieniem w Przewodniku Michelin i przyjmują wielu gości chcących skosztować potraw z naprawdę wysokiej półki. Więcej na ten temat: Gwiazdki Michelin 2019 Main Cities of Europe przyznane! Atelier Amaro i Senses utrzymały pozycję, zmiany wśród warszawskich restauracji.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (15)
Szef kuchni z Seulu pozywa Przewodnik Michelin za to, że został w nim uwzględniony. Uznał to za obrazę
Zaloguj się
  • zaginiony_palik

    Oceniono 6 razy 2

    Absolutnie popieram! Ów michelin jest pospolitym pasożytytem gospodarczym

  • wydarzenia-sierpniowe-o16

    Oceniono 6 razy 2

    "Gwiazdka STOMILU to lepiej brzmi.

  • alfonso.perez

    Oceniono 3 razy 1

    Wiadomo teraz wiekszy rozglos jak juz masz gwiadke to zrobic 'afere' ze niby jej nie chcesz.

  • zeus_gromowladny

    Oceniono 5 razy 1

    > ocenia lokale w sposób nieprzejrzysty i subiektywny.
    Nieprzejrzysty, w porządku. Ale jak szef kuchni chciałby zaimplementować OBIEKTYWNĄ ocenę?

  • pszczolkaprezesa

    Oceniono 3 razy -1

    Sosnowiec dumny jest z Wojtka Basiury, choć ten wstydzi się nie tylko miasta ale i swojego nazwiska i imienia.
    Ale widać tak już mają chłopaki z prowincji. Janusz Józefowicz też nie przyznaje się jak to został aktorem po skończeniu STW na Śląsku.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX