Dania z MasterChefa mniej zdrowe niż fastfoody. Badacze z Sydney nie mają wątpliwości

Potrawy przyrządzane przez pretendentów do tytułu Master Chefa wyglądają naprawdę smakowicie. Okazuje się jednak, że za smakiem niekoniecznie idzie zdrowie. Sprawdzili to australijscy naukowcy.

Potrawy z programy gorsze od fast foodów

Program kulinarny MasterChef jest znany niemal na całym świecie. Uczestnicy robią wszystko, co w ich mocy, by zaserwować jury jak najpiękniejsze i najpyszniejsze potrawy. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Sydney przeanalizowali przepisy z programu. Wynik ich badania okazał się dość zaskakujący. Okazuje się bowiem, że dania, które sprawiają, że na ich widok widzom ślinka cieknie, są bardziej niezdrowe od większości fast foodów.

Chodzi o zawartość nasyconych tłuszczów. Na portalu DailyMail opublikowano dane, z których wynika, że potrawy serwowane w programie znajdują się niemal na końcu zestawienia.

Naukowcy odkryli, że posiłki przygotowywane w popularnym show kulinarnym miały znacznie wyższy poziom tłuszczów nasyconych, niż te z sieci McDonald's, Domino's, Hungry Jack's, KFC, Red Rooster czy Subway

 - czytamy.

Dania z MasterChef na końcu listy, najlepsze... KFC 

Naukowcy przeanalizowali 63 przepisy pochodzące z programu oraz 186 receptur, które wykorzystują sieciówki fast food. Rekomendowana maksymalna ilość kwasów tłuszczowych to 10 procent. Dania z MasterChefa uplasowały się na drugiej najgorszej pozycji wśród zbadanych - z zawartością złych tłuszczów na poziomie aż 15 procent. Gorsza okazała się jedynie Pizza Hut z wynikiem 16 procent. Nadal ponad rekomendowanym poziomem, ale nieco lepiej wypadła sieć Domino's - 14 procent.

Przy okazji jedzenia lub przygotowywania tłustego posiłku, na waszych ciuchach pojawiła się plama z oleju? Zobaczcie, jak sobie z nią poradzić.

Zobacz wideo

Czołówkę, dość zaskakująco, otwiera KFC, w którym potrawy zawierają jedynie 7 procent tłuszczów nasyconych. Zaraz za nim znalazł się McDonald's i Red Rooster z wynikiem 8 procent. Hungry Jack's oraz Subway serwują dania na granicy rekomendowanej zawartości tych tłuszczów - 10 procent. 

Nie tylko tłuszcze mają znaczenie

Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w mięsie, maśle czy serze. Nie poleca się ich nadmiernego spożycia, ponieważ może to prowadzić do rozwoju poważnych chorób serca. Choć wyniki badania zdają się sugerować, że lepiej jeść fast foody niż jedzenie z programu kulinarnego, należy zwrócić uwagę na inne składniki odżywcze w obu rodzajach kuchni. 

Analiza wykazała, że poziomy nasyconych tłuszczów w połączeniu ze słabą zawartością błonnika i mikroelementów są niepokojące. Szczególnie biorąc pod uwagę popularność tych posiłków i wysokie wskaźniki chorób związanych z żywieniem

- wskazują autorzy badania zacytowani w artykule.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA