Czy mycie grzybów jest konieczne? A może wystarczy je jedynie lekko przetrzeć? Wyjaśniamy

Każdego roku wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać jak najwięcej grzybów. Następnie należy je przetworzyć (np. poddusić i zapasteryzować, wysuszyć lub zamrozić), by móc cieszyć się smacznymi potrawami z ich dodatkiem przez długi czas. Pozostaje jednak pytanie, czy myć grzyby przed ich spożyciem? A może wystarczy je jedynie zgrubnie oczyścić? Wyjaśniamy.

Grzyby występują we wszystkich strefach klimatycznych. Nie wszystkie nadają się do jedzenia, dlatego ważne jest dobre przygotowanie się do grzybobrania (więcej na ten temat: Grzyby - gdzie ich szukać? Jak je gotować, suszyć i mrozić? Przewodnik nie tylko dla początkujących grzybiarzy). Grzyby lubią miejsca wilgotne, dlatego nie bez przyczyny funkcjonuje w naszym języku powiedzenie: "rosnąć jak grzyby po deszczu". Woda jest ich sprzymierzeńcem, co nie oznacza jednak, że nie trzeba być ostrożnym podczas mycia grzybów po ich zebraniu.

Mycie grzybów wodą - dobry pomysł?

Mitem jest twierdzenie, że w ogóle nie można myć grzybów. Technika odgrywa jednak w tym przypadku istotną rolę.

Nie należy oczywiście wkładać grzybów do wody na długi czas. Ich budowa przypomina swego rodzaju gąbkę. Podczas długotrwałego zanurzenia zaabsorbowałyby wodę, a następnie np. łatwiej rozgotowywały się.

Pewien wyjątek od reguły stanowią tutaj kurki. W ich przypadku lepiej postawić na metodę z wodą i solą (opisaliśmy ją w artykule pt.: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?). Możecie to również zobaczyć na filmiku:

Jak oczyścić grzyby?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie grzybów bez udziału wody, jest użycie noża do zdrapania resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. Drobinki piasku czy ziemi można również usunąć za pomocą pędzelka o twardym włosiu. Dla niektórych może to być jednak niewystarczające i nie do końca higieniczne.

Kolejnym sposobem może być przetarcie zebranych grzybów suchym lub lekko namoczonym w wodzie kawałkiem materiału. Dopuszczalne będzie również mycie grzybów pod bieżącą wodą, lecz wtedy trzeba pamiętać, aby natychmiast je osuszyć i zadbać o to, by nie wchłonęły zbyt dużo wilgoci.

W przypadku większych grzybów o zwartym miąższu, takich jak borowiki, do mycia można użyć także zmoczonej szczotki. Poszczególne części grzyba należy delikatnie szczotkować, by ich nie uszkodzić, a w razie potrzeby płukać szczotkę i powtarzać czynność, aż do uzyskania zadowalającego efektu.

Co zrobić, gdy grzyby nasiąkną wodą?

Gdy podczas oczyszczania grzybów zauważymy, że zaabsorbowały one więcej wody, niż byśmy chcieli, można się jej łatwo pozbyć. Wystarczy wrzucić grzyby na dobrze rozgrzaną patelnię. W ten sposób wilgoć ucieknie z grzybów, a one nie stracą na smaku i aromatu.

Więcej o:
Komentarze (5)
Czy trzeba myć grzyby przed jedzeniem? Jak oczyścić grzyby w inny sposób?
Zaloguj się
  • klamtusek

    Oceniono 7 razy 5

    A może jakiś ekspert wyjaśnił by, czy grzyby należy zaczynać jeść od trzonu czy od kapelusza?

  • klm747

    Oceniono 2 razy 2

    porady mędrców syjonu

  • pio3k

    Oceniono 2 razy 2

    Grzyby na zupę, sos i marynatę i tak należy wcześniej obgotować, więc jeden grzyb czy je myjesz pod bieżącą wodą czy zamoczone. Podczas czyszczenia mogą se chłonąć wodę ile zechcą i tak będą zagotowane w WODZIE i będą mokre. Te do suszenia lepiej nie moczyć, bo szkoda energii na odsuszanie wody, którą się samemu dodało.

  • pawelekok

    0

    Słyszałem, że kurki praktycznie nie są przez żołądek trawione. Wystarczyłoby więc tylko je dokładnie oczyścić żeby spożywać wielokrotnie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX