Czy można jeść surową wieprzowinę? To bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy

Tatar to danie z surowego mięsa, które jedni uwielbiają, a inni na samą wzmiankę o nim czują obrzydzenie. Najpopularniejszym mięsem do wykonania tatara jest wołowina, ale są też przepisy na tatar wieprzowy. A zatem czy można jeść surową wieprzowinę?

Jedzenie surowej wieprzowiny - czego się obawiamy?

Głównym źródłem niepokoju związanego z jedzeniem surowego mięsa, są na pewno niebezpieczeństwa wynikające z braku obróbki termicznej. Długie gotowanie lub podsmażanie niemal gwarantuje wybicie bakterii, co zdecydowanie zmniejsza możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowych. Dlatego też o wiele przychylniejszym okiem patrzymy na mięso, które jest dobrze wysmażone lub ugotowane.

Zarówno surowa wieprzowina, jak i wołowina mogą być bowiem źródłem zakażeń takimi bakteriami, jak Salmonella, Listeria, Campylobacter, czy Escherichia coli. Zjedzenie surowej wieprzowiny może również wywołać jersiniozę - chorobę wywoływaną przez bakterie Yersinia enterocolitica, której nosicielami są często właśnie świnie. Wszystkie te bakterie są szczególnie niebezpieczne zwłaszcza dla małych dzieci (do 5. roku życia), osób starszych oraz tych z osłabioną odpornością, dlatego surowa wieprzowina nie powinna trafić do ich menu.

Kolejnym zagrożeniem są pasożyty, którymi mogą zarazić się świnie w hodowli, a które następnie zakażają mięso. Do najgroźniejszych należą włosień kręty i tasiemiec uzbrojony. Przebieg choroby od obu pasożytów może być bardzo ciężki (zdarzają się przypadki śmiertelne). Nic zatem dziwnego, że nie uśmiecha się nam jedzenie surowej wieprzowiny.

Obawiasz się zatrucia pokarmowego? Sprawdź, czy wycięcie pleśni ratuje resztę jedzenia:

Czy można jeść surową wieprzowinę?

Surowa wieprzowina jest przysmakiem, na który możemy sobie pozwolić, gdy podejdziemy do zakupu z dużą ostrożnością. Najważniejszym aspektem w wybieraniu wieprzowiny do jedzenia na surowo jest kupno mięsa od sprawdzonego dostawcy. Powinien on posiadać odpowiednie zaświadczenia lub certyfikaty, że jego zwierzęta są badane i nie stwierdza się u nich obecności chorób oraz pasożytów.

Ważne są również warunki przechowywania mięsa. Powinno być składowane w chłodniach, w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej kupować wieprzowinę w kawałku, a nie w postaci już zmielonej mieszanki. W takim przypadku mamy pewność, że mięso pochodzi od jednego zwierzęcia, a nie od kilku, z których jedno może być zakażone.

Jak jeść surową wieprzowinę?

W takiej postaci ma ona zdecydowanie inny smak niż ta gotowana lub smażona. W Niemczech popularna jest na przykład mettbröttchen, czyli bułka pszenna z mieloną surową wieprzowiną z dodatkiem cebulki i przypraw. W smaku przypomina ona popularną w naszym kraju metkę tatarską (zresztą przygotowywaną z surowego, ale peklowanego mięsa wieprzowego).

Co zrobić, jeśli macie dostęp do dobrej jakości, przebadanego mięsa wieprzowego i chcecie spróbować surowej wieprzowiny? Można systematycznie zmniejszać stopień wysmażenia mięsa, by móc się przyzwyczaić do nowych doznań smakowych. Dobrą opcją jest też przygotowywanie kilku kawałków mięsa w różnych wersjach, by móc wybrać ten, który najbardziej nam smakuje, pomijając fazę "przygotowywania" kubków smakowych.

Więcej o:
Komentarze (6)
Czy można jeść surową wieprzowinę? To bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy
Zaloguj się
  • paseo

    0

    NIE istnieje tatar z wieprzowiny ,czegos tak glupiego jeszcze nie bylo

  • hens

    Oceniono 3 razy -3

    Świnia ze smakiem zje nawet góFno z twojego szamba i to razem z wszelkim robactwem,
    glizdami jak i tasiemcem i jej mięso staje przechowalnią przetrwalników.
    Dlatego tatara robi się tylko i wyłącznie z mięsa ..........WOŁOWEGO

  • vomiting_frog

    Oceniono 3 razy -3

    Unikać wieprzowiny i tyle.
    Kupując w tanim markecie jakość jest słaba. Kupując w drogim markecie i tak nie wiemy czy była prawidłowo przechowywana podobnie w lokalnym mięsnym gdzie nieopakowany kawałek leżał w chłodni. Choć plusem tych źródeł jest to że mięso jest najczęściej przebadane.
    Kupując na targu możemy się naciąć ina przechowywanie i na brak badań. Większość z tych problemów rozwiązuje obróbka cieplna. I po to jest zalecana. Metka tatarska jest peklowana a to jest obróbka mięsa polegająca na poddaniu go oddziaływaniu substancji chemicznych takich jak sól i związki azotu nie można porównywać mięsa sórowego po takiej obróbce z surowym bo mało co żyło w mięsie świeżym przeżyje podniesienie zasolenia bakterie wykończy ciśnienie osmotyczne spowodowane różnicą poziomów zasolenia... Peklowanie to sposób konserwacji mięsa właśnie. Tatarzy raczej wieprzowiny na wyprawach nie konsumowali. Lekarze do mięsa które ma być na surowo przykładają się bardziej.
    Kolejna sprawa i najważniejsza świnia możne być nosicielem tasiemca uzbrojonego, a "wołowina" nie, tutaj tylko nieuzbrojony. Dla tego właśnie przy świniobiciu i konsumpcji produktów na szybko tradycyjnie na wsi dobrze zapijali. Co ciekawe kiedyś pewien weterynarz opowiadał że był napolowaniu i popolowaniu coś tam pichcili to pochorowali się tylko ci co nie pili.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX