Wojciech Modest Amaro: "Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości"

Powstający w Zakopanem lokal Heart by Amaro to autorski projekt znanego restauratora. W menu najważniejsze będą regionalne i ekologiczne produkty. Jak twierdzi Wojciech Modest Amaro, celem całego przedsięwzięcia jest unikalne połączenie różnych koncepcji i stylów - ma być biesiadnie i rodzinnie, ale jednocześnie nowocześnie i oryginalnie.

Wojciech Modest Amaro otwiera restaurację w Zakopanem

Wojciech Modest Amaro podchodzi do swojego nowego projektu bardzo skrupulatnie. W wywiadzie dla serwisu Newseria zdradził, że z niczym się nie śpieszy, a jego zespół stale pracuje, by móc otworzyć drzwi dla gości. Jak podkreśla restaurator, stanie się to dopiero wtedy, gdy twórcy konceptu będą gotowi i zadowoleni z efektów końcowych. Rozpoczęcie działalności lokalu jest zaplanowane na marzec 2020 roku.

Wojciech Modest Amaro bardzo liczy na współpracę z lokalnymi dostawcami, by móc czerpać z urodzaju regionu i utrwalać tradycję w swoich autorskich przepisach. Chce zachwycać gości na tyle, by wracali zadowoleni po więcej. Bardzo ważne będzie więc wytworzenie odpowiedniej atmosfery, góralskiego biesiadowania oraz rodzinnego ciepła.

- To będzie taka definicja pyszności, która rodzi się w mojej głowie od wielu lat, którą ja znam, której doświadczam, której elementy rozumiem. Chciałbym zadbać o odpowiednią formę biesiadowania i dzielenia z innymi tym, co przygotowałbym dla moich najbliższych czy znajomych, którzy pojawiliby się u mnie w domu, więc taki koncept prosto z serca – mówi Wojciech Modest Amaro.

Zakopane - gdzie powstanie nowa restauracja Amaro?

Lokal będzie się mieścił w Nosalowy Park Hotel & SPA. To kolejny już projekt restauratora, tuż po słynnym warszawskim Atelier Amaro. Restauracja ta jest pierwszym w Polsce miejscem uhonorowanym gwiazdką Michelin.

Przypomnijmy, Wojciech Modest Amaro to kucharz, krytyk kulinarny i restaurator. Zdobył w naszym kraju sławę i rozgłos po występie w polskiej edycji programu Top Chef, a następnie Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia. Jest autorem książek "Natura kuchni polskiej " oraz "Kuchnia polska XXI wieku". Druga z publikacji została nagrodzona podczas Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.

Więcej o:

Polecane dla Ciebie

Copyright © Agora SA