GIS: W jajach z Fermy Drobiu wykryto salmonellę. Zobacz, które partie mają być wycofane

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj produkowanych przez Fermę Drobiu Piotr Gościniak. Powód? Wykrycie pałeczek Salmonella enteritidis.

Salmonella w kurniku Fermy Drobiu Piotr Gościniak

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, Inspekcja Weterynaryjna przebadała próbki pobrane z jajek. Po analizach Główny Lekarz Weterynarii zalecił wycofanie kilku partii z Fermy Drobiu Piotr Gościniak, które pochodzą z jednego z kurników na terenie fermy.

Jak czytamy na oficjalnej stronie GIS-u:

W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów.

Nie zalecamy jedzenia zarażonych jajek, ale te przebadane i bezpieczne jeść warto. Zobaczcie, dlaczego.

Zobacz wideo

Ze sprzedaży wycofano kilka partii jaj

Których jajek dotyczy wycofanie? GIS wskazuje na dziewięć potencjalnie zagrożonych partii. Sprzedawane są przez marki Jantex oraz Moja kurka.

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Co robić z zakupionymi już jajkami z zagrożonych partii?

Jeśli macie w domu trefną partię jajek, GIS zaleca, by ich nie spożywać, szczególnie na surowo. Ich zjedzenie może wiązać się z potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Więcej informacji odnośnie do zasad ostrożności znajdziecie na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA