GIS: W jajach z Fermy Drobiu wykryto salmonellę. Zobacz, które partie mają być wycofane

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj produkowanych przez Fermę Drobiu Piotr Gościniak. Powód? Wykrycie pałeczek Salmonella enteritidis.

Salmonella w kurniku Fermy Drobiu Piotr Gościniak

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, Inspekcja Weterynaryjna przebadała próbki pobrane z jajek. Po analizach Główny Lekarz Weterynarii zalecił wycofanie kilku partii z Fermy Drobiu Piotr Gościniak, które pochodzą z jednego z kurników na terenie fermy.

Jak czytamy na oficjalnej stronie GIS-u:

W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów.

Nie zalecamy jedzenia zarażonych jajek, ale te przebadane i bezpieczne jeść warto. Zobaczcie, dlaczego.

Ze sprzedaży wycofano kilka partii jaj

Których jajek dotyczy wycofanie? GIS wskazuje na dziewięć potencjalnie zagrożonych partii. Sprzedawane są przez marki Jantex oraz Moja kurka.

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Co robić z zakupionymi już jajkami z zagrożonych partii?

Jeśli macie w domu trefną partię jajek, GIS zaleca, by ich nie spożywać, szczególnie na surowo. Ich zjedzenie może wiązać się z potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Więcej informacji odnośnie do zasad ostrożności znajdziecie na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (7)
GIS: W jajach z Fermy Drobiu wykryto salmonellę. Zobacz, które partie mają być wycofane
Zaloguj się
  • siwywaldi

    Oceniono 1 raz 1

    To są skutki tego, że właściciel fermy, pan Piotr Gościniak, NIE MYŁ jaj... :-))

  • janbar22

    0

    Który raz w takim kontekście pojawia się firma Moja Kurka dostarczająca jaja do Biedronki?

  • luketjorself

    0

    Ciekawostka jest taka, że największe ryzyko zarażeniem salmonellą dotyczy kur z gospodarstw ekologicznych i z wolnego wybiegu. Mogą się najłatwiej zarazić od dzikiego ptactwa. W przypadku kur trzymanych w mniej humanitarnych warunkach - w klatkach i w halach - ryzyko jest mniejsze.

  • elbertson

    0

    jeżeli te jaja wyladowały na drzwiach lodówki należy lodówke wymyć zdezyfekować , produkty które miały kontakt z jajami lub nawet opakowaniem , stanowią potencjalne źródło zakażenia.
    Poczytajcie sobie o salmonelli

  • xsawer

    0

    Wszystkie jajka (jaja) należy traktować jako potencjalne źródło salmonelli.
    Więc taka wiadomość jest tylko fejkiem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX