Ceny żywności mocno idą w górę. Cukier droższy aż o 24 procent. Za co jeszcze zapłacimy więcej?

Dynamicznie zmieniające się warunki pogodowe spowodowane ocieplaniem klimatu zaczynają być odczuwalne. Mają bezpośredni wpływ na urodzaj upraw, a co za tym idzie - również na ceny żywności. Które znowu idą w górę.

Według danych statystycznych płacimy za żywność o siedem procent więcej niż w ubiegłym roku. Jednak gdy spojrzeć na pojedyncze artykuły, te wartości są znacznie wyższe. Za cukier płacimy o 24 proc. więcej, za warzywa 16 proc., a za owoce - 15 proc.

Rzeczpospolita, powołując się na Główny Urząd Statystyczny, poinformowała, że "inflacja w listopadzie wyniosła 2,6 proc. wobec listopada ubiegłego roku i 0,1 proc. wobec października 2019 r. Jednak w ciągu roku, w ramach poszczególnych kategorii, ceny rosły bardzo dynamicznie".

Rosną również ceny mięsa. Za wieprzowinę zapłacimy o 16 proc. więcej niż w poprzednim roku. Korzystniej dla naszej kieszeni prezentuje się cena wołowiny, która podniosła się jedynie o 0,8 proc. Cena drobiu również wzrasta, w stosunku do ubiegłego roku jest to o 3,4 proc. więcej. Wraz ze wzrostem cen mięsa zmieniają się też ceny wędlin, różnica wynosi 9,5 proc.

Potaniały natomiast takie produkty jak jaja czy masło. Cena jaj zmalała o 4,6 proc., a masła prawie o 10 proc. Ceny używek jeszcze nie wzrosły, ale zmieni się to wraz z wejściem w życie nowej ustawy. Od 1 stycznia zapłacimy więcej za alkohole i papierosy. Ministerstwo Finansów argumentuje wprowadzenie wyższych podatków walką z uzależnieniami. Ten ruch, według założeń, ma wzbogacić Skarb Państwa o 1,7 miliarda złotych.

Czekają nas też podwyżki za wywóz śmieci. Więcej dowiesz się z naszego wideo:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.