Dlaczego kawior jest taki drogi? Wyjaśniamy

Kawior wielu osobom kojarzy się z produktem luksusowym, a co za tym idzie z wysoką ceną. Kwoty, które trzeba zapłacić za kilogram, bywają niebotyczne, czasami jest to nawet 130 tysięcy złotych. Co wpływa na taką cenę?

Czym jest kawior? To nic innego, jak ikra składana przez konkretny gatunek ryby - jesiotra. Ryba może osiągać wagę kilkuset kilogramów i wyprodukować kilkaset kilogramów ikry. Niestety, osiągnięcie dojrzałości płciowej przez samicę może zająć od ośmiu do 20 lat. 

W XIX wieku w Stanach Zjednoczonych ryby jesiotrowate występowały w tak dużej liczbie, że ich ikra była dostępna za darmo w barach. Natomiast w Europie kawior służył często za karmę dla zwierząt hodowlanych, np. świń. 

Co więc się zmieniło? Produkt zaczął zyskiwać na popularności, co przełożyło się na wzrost popytu. W pewnym momencie populacja jesiotrów zaczęła drastycznie maleć z powodu zbyt dużego ich odławiania i zabijania. W 2010 roku Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody umieściła 18 gatunków jesiotra (z 27 żyjących) na liście gatunków zagrożonych. Niszcząc naturalne środowisko jesiotrowatych i zabijając je dla mięsa oraz kawioru, niemal skazaliśmy gatunek na wymarcie.

Jednak by sprzedaż kawioru ciągle funkcjonowała, zaczęto zakładać sztuczne hodowle. W 2004 roku istniały dwie takie hodowle, obecnie jest ich około dwóch tysięcy. Jedna z farm, chińska Kaluga Queen, produkuje 35 proc. światowego kawioru. Stosuje się tam technikę polegającą na zabijaniu ryb, a następnie wydobywaniu z nich kawioru. Są również bardziej humanitarne sposoby, np. podawanie samicom hormonów, by weszły w owulację, a następnie pozyskiwanie kawioru bez uśmiercania ryby.

Czas pokaże, czy kawior utrzyma swoją wysoką cenę, która niejednego może wprawić w osłupienie.

Ryby można jeść na wiele różnych sposobów. Próbowaliście np. zrobić kiedyś taco z rybą? Sprawdźcie nasz przepis:

Więcej o: