Przed otwarciem opukujesz puszkę piwa, żeby się nie pieniło? Badacze sprawdzili, czy to działa

Czy słyszeliście kiedyś o sposobie na zmniejszenie ilości piany poprzez opukiwanie puszki piwa? Taki mit niekiedy funkcjonuje. To naturalne, że nie chcemy, by eksplodująca piana opryskała nas podczas otwierania. Również im więcej piany, tym mniej piwa. Naukowcy z Danii udowodnili jednak, że opukiwanie puszki nie daje absolutnie nic.

Czy opukiwanie puszki piwa działa? Sprawdzili to badacze z Danii

Grupa naukowców z Uniwersytetu Cornell przeprowadziła badania nad związkiem między piwną pianą a opukiwaniem puszki. "Opukiwanie wstrząśniętych puszek piwa nie zapobiega utracie piwa podczas otwierania" - można wyczytać w publikacji.

Przeprowadzenie takich badań nie było łatwe. Pod lupą znalazło się tysiąc puszek piwa. Naukowcy podzielili je na cztery grupy: niewstrząśnięta i nieopukana, niewstrząśnięta i opukana, wstrząśnięta i nieopukana, wstrząśnięta i opukana. 

Puszki wstrząsano za pomocą specjalnej maszyny przez dwie minuty z częstotliwością 440 rpm (obrotów na minutę). Opukiwane były zawsze w tym samym miejscu i w ten sam sposób - trzy stuknięcia w bok puszki. By uzyskać jak najbardziej wiarygodne rezultaty, tylko jeden członek zespołu badawczego dokonywał opukiwania.

Wiecie, jak sprytnie można wykorzystać butelkę po piwie? Zobaczcie nasze wideo:

Zobacz wideo

Opukiwanie puszki piwa nic nie daje

Każda puszka była zważona przed i po poddaniu jej wstrząsaniu oraz opukiwaniu, a następnie otwarciu. Jak wykazały analizy, opukiwanie nie przyniosło żadnych zauważalnych rezultatów. Wstrząśnięte puszki po otwarciu straciły około trzy i pół grama swojej masy. Natomiast niewstrząśnięte straciły pół grama, czyli mniej, niż jesteśmy w stanie zauważyć.

Podsumowując swoją publikację, autorzy wyciągnęli następujący wniosek: należy zaczekać z otwieraniem puszki, aż piana opadnie, a płyn się "uspokoi". A zatem przed otwarciem lepiej zostawić ją w spokoju.

Jednocześnie teoretyzują, że powstawanie piany może mieć związek z zawartością białek w piwie. W przeciwieństwie do zwykłych napojów gazowanych, piwna piana jest bowiem gęstsza i dłużej się utrzymuje. Dlatego też nie można zakładać, że taki sam będzie wynik eksperymentu w przypadku opukiwania puszek z napojami gazowanymi. Na razie jednak takie badania jeszcze nie powstały.

Więcej o:
Copyright © Agora SA