Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów

Często zdarza się, że producenci wycofują partie swoich towarów lub ostrzegają przed nimi klientów. Przeważnie chodzi o obecność niedozwolonych związków chemicznych lub przedmiotów. W przypadku Sriracha sprawa dotyczy... wybuchających butelek.

Sos Sriracha - producent ostrzega przed wybuchającymi butelkami

Do sklepów w Australii, Nowej Zelandii i Singapurze trafiła partia sosów ze zbyt dużą zawartością kwasu mlekowego, który powoduje fermentację, przez co podczas otwierania może dojść do niekontrolowanego wybuchu (więcej na ten temat). Nie jest to pierwsza taka sytuacja. Z tego samego powodu została wycofana partia w Irlandii na początku grudnia.

Sos Sriracha to obok Tabasco jeden z najpopularniejszych ostrych sosów świata. Wyrabia się go, jak nietrudno się domyślić, na bazie papryczek chili, czosnku oraz octu. Zajadają się nim fani pikantnych dań z całego świata. Bez trudu znajdziemy go również w polskich sklepach.

Sos Sriracha - uwaga na wybrzuszone butelki

Producent - marka Huy Fong Foods - ostrzega, by uważać na butelki sosu Sriracha o pojemności od 502 do 828 mililitrów z datą przydatności do spożycia do marca 2021 roku.

Jeśli macie w domu butelki z sosem, które zaczną się wybrzuszać, lepiej zwróćcie je do sklepów. Może się bowiem okazać, że trafił się wam sfermentowany produkt. Uwaga - jeśli sos w trakcie wybuchu dostanie się wam np. do oka, co może być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości.

Więcej o:
Komentarze (1)
Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów
Zaloguj się
  • adstr

    Oceniono 1 raz 1

    "partia sosów ze zbyt dużą zawartością kwasu mlekowego, który powoduje fermentację"
    Fertmentację powodują mikroorganizmy, a nie kwas mlekowy. Autor nie wie o czym pisze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX