Czy sławę zyska jakaś innowacyjna dieta? Czy do sklepów trafią nowe, ciekawe produkty? Czy konkretny styl gotowania zawładnie kuchniami Polaków? Co się zmieni w naszym sposobie kupowania produktów? Sprawdziliśmy, czego można się spodziewać w polskich kulinariach w nowym roku.
To raczej zbyt radykalne założenie. Z pewnością jednak będziemy go jeść mniej. Alternatywy wegetariańskie i wegańskie są coraz bardziej zachęcające. To nie tylko kwestia nowych pomysłów na wykorzystanie roślinnych składników, lecz także nowych możliwości. Jakich? Chodzi przede wszystkim o coraz bogatszą ofertę zamienników mięsa - i nie mówimy tu o kotletach sojowych o smaku kartonu. Firmy produkujące roślinne alternatywy mięsa wychodzą naprzeciw oczekiwaniom i tworzą produkty smaczne i do złudzenia przypominające klasyczne burgery czy filety z kurczaka. Również sieciówki fastfoodowe coraz chętnie testują wegańskie odpowiedniki. Pisaliśmy m.in o nuggetsach z kurczaka... bez kurczaka w KFC, a także o tym, że Burger King planuje wprowadzić do swojej oferty bezmięsnego burgera.
W zeszłym roku sławę zdobył także fleksitarianizm. W Stanach został okrzyknięty trzecią najlepszą dietą, zaraz za śródziemnomorską i DASH. Na czym polega? Zobaczcie nasz osobny artykuł: "Kotlecik? Nie, dziękuję". Coraz więcej Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. "Nie smakuje już tak jak kiedyś". Fleksitarianizm dotarł także do Polski i wygląda na to, że zostanie na dłużej. Jest więc spora szansa na to, że 2020 rok przyniesie bardziej zbilansowane posiłki i więcej zdrowia na talerzach.
Choć wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez góry ziemniaków i słusznej porcji mięsa, coraz więcej osób odchodzi od takiej diety. U wielu to wybór na tle zdrowotnym, inni po prostu stawiają na zasadę "mniej, a lepiej". Chętniej poszukujemy składników z wyższej półki, wybieramy mięsa ze sprawdzonych źródeł zamiast tych z sieciówek oraz dokładniej analizujemy składy produktów. Poświęcamy więcej czasu na przygotowanie przemyślanych potraw, które będą i smaczne, i zdrowe. W 2020 roku na wielu talerzach porcje będą mniejsze, ale bardziej zrównoważone pod względem składników odżywczych.
W myśl zasady zero waste, która stale przybiera na sile, coraz więcej osób zwraca uwagę na brzydkie owoce i warzywa. Te duże, błyszczące i o idealnym kształcie zachęcają wyglądem, ale smakują dokładnie tak samo, jak te "brzydsze" - nierówne i o niejednolitym kolorze, który przecież nie musi oznaczać, że jabłko czy papryka są zepsute. W niektórych sklepach można je dostać w niższej cenie - szukajcie sekcji z przecenioną żywnością.
A co zrobić, by kupione już owoce i warzywa dłużej zachowały świeżość? Sprawdźcie nasze myki.
To samo dotyczy jedzenia, które ląduje w restauracyjnym czyśćcu. Wielu pracowników lokali musi wyrzucać składniki, których nie udało się sprzedać na czas. W odpowiedzi na ten problem powstało kilka aplikacji, dzięki którym klienci mogą kupić jedzenie taniej, a pracownicy restauracji nie muszą go marnować (więcej o tym: Jedzenie z restauracji możesz kupić nawet za pół ceny. Dzięki aplikacji, która właśnie wchodzi do Polski). Dzięki takim inicjatywom rok 2020 z pewnością przyniesie większą świadomość klientów i większe możliwości życia w stylu zero waste - z korzyścią dla środowiska i naszych portfeli.
Polacy są coraz bardziej świadomi problemów, które dotyczą środowiska i wpływu, jaki mają na nie ich wybory zakupowe. Rzadziej używamy jednorazowych foliowych torebek, chętniej kupujemy produkty na wagę lub w opakowaniach ekologicznych. W zeszłym roku kilka sieciówek umożliwiło też sprzedaż jedzenia do własnych pojemników, między innymi Carrefour (więcej o tym: Carrefour bardziej eko! Na zakupy po produkty spożywcze możemy iść z własnymi opakowaniami). W 2020 roku trend ten z pewnością przybierze na sile. Być może, idąc za potrzebami klientów, więcej sklepów skusi się na ekologiczną sprzedaż, a producenci zaczną stosować biodegradowalne opakowania na większą skalę - tak jak Carlsberg, o którym pisaliśmy kilka tygodni temu (zobacz: Piwo w papierowych butelkach? Carlsberg testuje opakowania przyjazne środowisku).
Zobacz również: