IKEA wprowadza kolejne danie wegańskie. Ucieszą się fani kuchni włoskiej. Znamy cenę

Po sukcesie roślinnych klopsików i lodów z automatu nadeszła pora na kolejny ukłon w stronę wegan. Ikea wprowadziła do oferty nowe danie.

Dieta wegańska coraz popularniejsza

Coraz więcej Polaków stawia na ograniczanie lub całkowite wyeliminowanie dań mięsnych z diety (więcej o tym: "Kotlecik? Nie, dziękuję". Coraz więcej Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. "Nie smakuje już tak jak kiedyś"). W odpowiedzi na potrzeby klientów, zarząd IKEA postanowił wprowadzić więcej potraw na bazie składników roślinnych. Dużym sukcesem cieszą się klopsiki wegańskie, hot dogi, a także truskawkowe lody z automatu (zobacz: Kolejny wegański przysmak w IKEA. Tym razem w sklepach sieci będzie można spróbować lodów truskawkowych). Nic więc dziwnego, że do oferty trafiła kolejna propozycja dla wegan.

Może was również zainteresować: Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!

Jak czytamy na stronie sieci:

Stale staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów.

- powiedział Tomasz Jachimczak, Food Range & Supply Leader, IKEA Food w Polsce.

Kolejne wegańskie danie w IKEI

Nową roślinna potrawą, którą już serwuje się w restauracjach sieci, jest makaron penne z wegańskim sosem bolognese. Sos przygotowany jest na bazie pomidorów oraz "mięsa" zrobionego z soi. Całość posypana jest roślinnym odpowiednikiem sera Grana Padano - Gran Vegiano. 

Makaron penne z wegańskim sosem bolognese od IKEIMakaron penne z wegańskim sosem bolognese od IKEI Fot. materiały prasowe

Danie można już dostać w restauracjach IKEA. Znajduje się w ofercie sezonowej i będzie dostępne do 17 marca tego roku. Cena potrawy to 8,99 zł.

Co sądzicie o nowej propozycji sieciówki? Może mieliście okazję spróbować dotychczasowych dań na bazie składników roślinnych?

Zobacz również:

Więcej o: