Jak zrobić idealne pankejki? Ciasto powinno odpocząć. Wyjaśniamy, dlaczego

Czy zdarzyło się wam zrobić pankejki, które są płaskie, gumowate i niezbyt apetyczne? Jeśli tak, czytajcie dalej. Mamy bowiem trik na to, by wychodziły perfekcyjnie za każdym razem.

Zawsze perfekcyjne pankejki zamiast gumowatych podeszew

Idealne pankejki to te puszyste, z miękkim środkiem i lekko przypieczoną skórką. Niekiedy zdarza się, że po usmażeniu wyglądają raczej jak podeszwy. Nawet najsmaczniejsza mieszanka na ciasto nie uratuje dobrego imienia podanych placków. Jest jednak sposób na to, by zawsze były puszyste i apetyczne. Sekret tkwi w... cierpliwości.

Choć ciasto na pankejki zawiera sodę lub proszek do pieczenia, dzięki którym placki ładnie wyrastają, nadal potrzebuje odpoczynku. Zanim więc zaczniecie wlewać kolejne porcje na rozgrzaną patelnię, dajcie mu przynajmniej dziesięć minut (a najlepiej kilka godzin). Dlaczego? Powody są dwa.

Jednolite ciasto

Ciasto powinno odpocząć, ponieważ w tym czasie płynne składniki łatwiej łączą się z sypkimi. Długotrwałe mieszanie sprawia, że ciasto po usmażeniu staje się gumowate, dlatego należy jak najbardziej skrócić czas łączenia składników. Odstawienie miski z mieszanką sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy wewnątrz pozostało trochę grudek mąki. Woda, mleko lub maślanka łatwiej wnikną wgłąb ziaren mąki oraz ewentualnych grudek, rozbijając je. Dodatkowo, uwolnią też skrobię i proteiny znajdujące się w mące. Dzięki temu mieszanka będzie jednolita, a placki puszyste.

Zobaczcie również pyszne serniczki z patelni. To doskonała alternatywa dla pankejków.

Dużo bąbelków

Nie tylko mąka potrzebuje uwagi. Ogromny wpływ na efekt końcowy ma powietrze zamknięte w cieście na pankejki. Jak czytamy na portalu The Kitchn:

Niezależnie od tego, czy twój przepis wymaga użycia proszku do pieczenia, czy ubitych białek, aby placki były puszyste, muszą pojawić się bąbelki powietrza. To one są ostatecznie odpowiedzialne za uniesienie naleśników podczas smażenia.

Dlatego warto odstawić ciasto na kilka chwil chociażby ze względu na bąbelki. Dzięki odpoczynkowi, rozłożą się równomiernie, a co za tym idzie, placki wyrosną równo - bez górek ani dolinek.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (6)
Jak zrobić idealne pankejki? Ciasto powinno odpocząć. Wyjaśniamy, dlaczego
Zaloguj się
  • incienso

    Oceniono 2 razy 2

    Nie przeczytalem do konca, wiec zapytam: czy do pankejkow dodajemy szugar albo solt, zeby byly bardziej tejsti?

  • cup_of_t

    Oceniono 1 raz 1

    Droga redakcyjna gimbazo, uzycie slowa 'pankejki' nie sprawia, ze wasz tekst jest bardziej 'cool'. Swiadczy o spadajacej jakosci tekstow, o was samych i poziomie edukacji w kraju. A takze, niestety, o waszym pracodawcy

  • jakubwawaursynow

    Oceniono 1 raz 1

    Placki! To coś to są zwykle placki! "pankejków" nam nie trzeba!

  • fafarafafafa

    Oceniono 1 raz 1

    Pankejki? I co else?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX