Oto najlepsi szefowie kuchni na świecie. Obecny lider ma na koncie 19 gwiazdek Michelina

Przez lata Przewodnik Michelina oraz przyznawane przez firmę słynne gwiazdki stały się wyznacznikiem prestiżu dla restauracji i szefów kuchni na całym świecie. Lecz kto może się pochwalić największą liczbą gwiazdek? Kto jest rekordzistą? Przedstawiamy najbardziej nagradzanych kucharzy świata.

Aż do swojej śmierci w 2018 roku, rekordzistą w ilości przyznanych gwiazdek był szef kuchni Joël Robuchon. Jego restauracje posiadały łącznie konstelację 32 gwiazdek. Kucharz ten został nazwany w 1990 roku przez restauracyjny przewodnik Gault et Millau "najlepszym kucharzem stulecia". Jego imperium obejmowało takie lokacje jak Paryż, Hongkong czy Bangkok (więcej o gwiazdkach Michelina i czerwonym Przewodniku).

Alain Ducasse - najbardziej odznaczony spośród szefów kuchni na świecie

Z żyjących szefów kuchni posiadaczem największej ilości gwiazdek jest obecnie Alain Ducasse. Przez całą swoją karierę otrzymał ich łącznie 19. Obecnie jego restauracje mogą poszczycić się ogólną liczbą 13 gwiazdek.

Ducasse od najmłodszych lat fascynował się gotowaniem, szczególnie kuchnią prowansalską. Dwie pierwsze gwiazdki Michelina otrzymał w 1984 roku (w wieku 27 lat), gdzie pracował jako szef kuchni w restauracji La Terrasse w hotelu Juana w Juan-les-Pins na Riwierze Francuskiej. W tym samym roku uczestniczył również w wypadku samolotu, który przeżył jako jedyna z pięciu uczestniczących w nim osób. Do pracy wrócił w rok później - po tym, jak całkowicie doszedł do siebie.

Na pierwsze wyróżnienie musiał jednak poczekać jeszcze cztery lata. Zdobył je w wieku 33 lat w wykwintnej restauracji Le Louis XV w Hotel de Paris Monte-Carlo, najbardziej prestiżowym i luksusowym pałacu w Monako, mieszczącym się w pobliżu  słynnego Casino de Monte-Carlo.

63-letni Ducasse jest obecnie właścicielem imperium hotelowo-restauracyjnego, w skład którego wchodzi 34 restauracji na całym świecie (zgodnie z informacją zamieszczoną na oficjalnej stronie ducasse-paris.com). Szef kuchni od 2009 prowadzi także szkołę kulinarną (jedna z filii ma swoje siedziby m.in. na Filipinach, w Kanadzie, USA i Brazylii), jest także autorem licznych książek kucharskich.

Restauracje Alaina Ducasse posiadające najwięcej gwiazdek Michelina to:

  • Louis XV Alain Ducasse a l’Hotel de Paris (Monako) - 3 gwiazdki
  • Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paryż) - 3 gwiazdki
  • Alain Ducasse w The Dorchester (Londyn) - 3 gwiazdki
  • Le Meurice Alain Ducasse (Paryż) - 2 gwiazdki
  • Alain Ducasse w Morpheus (Makau) - 2 gwiazdki

Wojciech Modest Amaro zakłada nową restaurację - tym razem w Zakopanem. Zobacz, co o niej mówi:

Zobacz wideo

Kto oprócz Ducasse'a?

Choć większości szefów kuchni daleko imperium Alaina Ducasse'a, również i oni mogą pochwalić się wieloma gwiazdkami Michelina na koncie. Zaraz po restauracyjno-hotelarskim imperatorze plasują się obecnie znany z programów telewizyjnych Gordon Ramsay (w swojej karierze zdobył łącznie 16 gwiazdek), a także ex aequo Martin Berasategui z kraju Basków oraz Francuz Pierre Gagnaire - pionier kuchni fusion (każdy z nich ma obecnie na swoim koncie po 10 gwiazdek od słynnego przewodnika).

Tuż za trójką goniącą Ducase'a znalazła się kolejna trójka szefów kuchni. Są to: Amerykanin Thomas Keller (7 gwiazdek), szef kuchni i autor książek kulinarnych, Włoch Umberto Bombana (7 gwiazdek) i Brytyjczyk znany wielu miłośnikom fine diningu z programów kulinarnych - Heston Blumenthal (6 gwiazdek).

Spośród polskich restauracji jak do tej pory tylko dwie mogą szczycić się posiadaniem jednej gwiazdki Michelina. Najdłużej, bo od 2012 roku gwiazdkę utrzymuje Atelier Amaro, stworzone przez Wojciecha Modesta Amaro. Druga nagrodzona restauracja to Senses, którą prowadzi Andrea Camastra, szef kuchni włosko-francuskiego pochodzenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA