Nikt tak nie podchodzi do ketchupu jak Kotlin!
Ketchup Kotlin został uznany przez konsumentÛw za smak nr 1 w Polsce (potwierdziły to wyniki ogólnopolskiego blind testu) [1]. Stworzony ze składników najwyższej jakości i intensywnie pomidorowy, a do tego bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku oraz bez glutenu. To jednak nie wszystko! Jest jeszcze coś, czego nie da się wyczuć zmysłami – ani rozkoszując się jego smakiem, ani czytając etykietę. Ketchupy Kotlin cechuje wyjątkowe podejście do pomidorów i procesu produkcji, na każdym z etapÛw. Istotna jest nie tylko sama receptura, ale również sposób sadzenia i uprawy, a także fakt, że za całym procesem produkcyjnym stoją ludzie z pasją, kochający to co robią. To oni doskonale wiedzą, jak wydobyć uwielbiany przez wszystkich smak! Spróbuj naszych przepisów i przekonaj się o tym!
Dla każdego coś pomidorowego
Intensywnie pomidorowy keczup Kotlin dostępny jest w wariantach o różnym stopniu ostrości: Łagodnym, Pikantnym oraz – dla fanów naprawdę intensywnych doznań – Extra Hot z Piekła Rodem. Łagodny i Pikantny Ketchup można wybrać ponadto w wersji 60% mniej kalorii. Z kolei miłośnicy wyjątkowych połączeń na pewno docenią również aromatyczną i głęboką kompozycję Czosnku i Bazylii. Wybierz swój ulubiony wariant ketchupu i ciesz się pysznym smakiem pomidorów podczas grillowania i nie tylko!
Przedstawiamy kilka propozycji na wyjątkowe dania, w których nie zabrakło ketchupu Kotlin. Smacznego.
Kolorowe frytki z piekarnika [2]
Składniki:
- 2 marchewki lub 1 batat
- 1 duży burak
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ziemniak
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
- Ketchup Kotlin Łagodny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Warzywa obierz, pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie przełóż je do dużej miski, skrop oliwą i dodaj suszone zioła oraz przyprawy. Gałązki rozmarynu pozbaw igiełek i dodaj do miski, jeszcze raz mieszając.
- Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
- Frytki piecz przez ok. 40 minut w piekarniku włączonym na tryb grzania góra-dół. Ostatnie 5-9 minut piecz je z włączonym termoobiegiem, aby nieco je przyrumienić. Frytki są gotowe, jeśli ich skórka jest rumiana a środek miękki.
- Pieczone warzywa serwuj z ketchupem Kotlin łagodnym lub pikantnym (według preferencji).
Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami [3]
Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami Fot. materiały prasowe
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
- 4 czubate łyżki Ketchupu Łagodnego Kotlin
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- 4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 średni, zgnieciony ząbek czosnku
Dodatki:
- 100 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę, podduszonych na oliwie z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Rozkrusz drożdże w letniej wodzie i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kilka minut.
- Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj zaczyn.
- Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Odstaw na 20 minut, by podwoiło objętość.
- Rozpocznij przygotowanie sosu pomidorowego – wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce.
- Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, całość posmaruj warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu ułóż pieczarki. Następnie złóż ciasto na pół i pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1,5 cm.
- Pokrojone paski zwijaj wokół palca w bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
- Piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Satay z kurczaka w sosie orzechowym z mlekiem kokosowym i chili [4]
Satay z kurczaka w sosie orzechowym z mlekiem kokosowym i chili Fot. materiały prasowe
Składniki:
- 4 sztuki piersi z kurczaka
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka papryczki ostrej chilli
- 2 łyżki Ketchupu Kotlin Pikantny
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój wzdłuż na cienkie paski.
- Z pozostałych składników przygotuj marynatę i obtocz nią porcje kurczaka.
- Pozostaw do zamarynowania przez minimum 30 minut, a następnie nadziej na patyczki do szaszłyków i zgrilluj.
- Podawaj z Ketchupem Kotlin.
***
[1] Test produktu typu blind, zrealizowany wśród 807 konsumentów ketchupu w wieku 18-55 lat. Badanie przeprowadzono 01.2017 w miastach: Gdańsk, Toruń, Kielce, Lublin, Warszawa, Łódź, Poznań, Jasło. W badaniu testowano cztery najpopularniejsze marki ketchupów z wyłączeniem marek własnych sieci sklepów dyskontowych. Więcej na www.ketchupy.pl
[2] Wg przepisu Waniliowej Chmurki.
[3] Wg przepisu Fuzji Smaków.
[4] Wg przepisu Krainy Miodem Płynącej.