Kolorowe przepisy na lato

Szukasz pomysłu na lekki lunch? A może wybierasz się na piknik i szukasz alternatywy dla kanapek? Proponujemy dwa kolorowe przepisy: Pomidorowo-truskawkowa panzanella będzie idealna na szybki letni lunch, a Drożdżowe bułeczki z masłem pomidorowo-ziołowym świetnie sprawdzą podczas letnich wycieczek.

Pomidorowo-truskawkowa panzanella z ziołowymi grzankami i grillowanym serem halloumi

Składniki:

·         1 ciabatta, porwana na kawałki

·         500 g kolorowych pomidorków

·         200 g truskawek

·         1 mała czerwona cebula

·         duża garść listków mięty

·         6-8 łyżek oliwy

·         1 łyżeczka soku z cytryny

·         1 łyżka Zielonego Mixu Zdrowe Pola

·         1 mały ząbek czosnku

·         sól, pieprz

·         odrobina płatków chili

·         1 opakowanie sera halloumi (225 g)

Przygotowanie:

1.       Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój na pół. Wszystko wrzuć do dużej miski.

2.       Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, dodaj do pomidorów i truskawek.

3.       Bazylię porwij i dodaj do sałatki, zachowując kilka ładnych listków do dekoracji.

4.       Na suchej patelni usmaż kawałki ciabatty, aż będą złociste i chrupiące. Odłóż na bok.

5.       Ser halloumi pokrój w plastry i smaż na tej samej suchej patelni, aż ładnie się zezłoci. Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Odłóż na bok.

6.       W miseczce wymieszaj oliwę, Zielony Mix, sok z cytryny, sól, pieprz i płatki chili. Ząbek czosnku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do oliwy. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj.

7.       Grzanki z ciabatty skrop 1-2 łyżkami ziołowego dressingu - wymieszaj dokładnie.

8.       Grzanki dodaj do sałatki, wymieszaj aby połączyły się z sokiem z truskawek i pomidorów. Dodaj jeszcze trochę dressingu, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszaj.

9.       Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi i odłożone listki bazylii. Tuż przed podaniem całość skrop resztą dressingu.

Drożdżowe bułeczki z masłem pomidorowo-ziołowym

BułeczkiBułeczki fot. materiały prasowe

Składniki na ciasto (ok. 12-14 szt.)

·         450 g mąki pszennej chlebowej + odrobina do podsypania

·         7 g suszonych drożdży

·         1,5 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka cukru

·         300 ml ciepłej wody

·         2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia miski

·         100 g tartej mozzarelli

·         150 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy

·         garść natki pietruszki

·         garść liści bazylii

Składniki na masło:

·         100 g miękkiego masła

·         40 g natki pietruszki, drobno posiekanej

·         3 łyżki pasty Wa:Żywo Suszony pomidor z żurawiną

·         2-3 ząbki czosnku

·         sól, pieprz

Przygotowanie:

1.       W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę, oliwę i zagnieć ciasto. Jeśli jest za suche dodaj trochę więcej wody. Wyrabiaj ok. 10 min. ręcznie lub 5 min. przy pomocy miksera, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

2.       W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą. Dodaj miękkie masło i pastę Wa:Żywo i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wymieszaj do połączenia składników.

3.       Wyrośnięte ciasto odgazuj uderzając w nie kilkakrotnie pięścią. Przełóż je na podsypany mąką blat i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 40x30cm.

4.       Ciasto posmaruj dokładnie masłem pomidorowo-ziołowym. Ułóż na wierzchu suszone pomidory, pietruszkę, bazylię i tartą mozzarellę.

5.       Zwiż ciasto w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem podziel ciasto na 12-14 kawałków.

6.       Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż ruloniki z ciasta na płasko zachowując odstępy między nimi. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

7.       Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra- dół). Bułeczki piecz przez ok. 30-35 min. aż będą ładnie rumiane.