Nie tylko dla ekofreaków. Coraz więcej Polaków stawia na ekologiczne jedzenie. W co warto inwestować?

To już nie kaprysy matek na macierzyńskim z modnej "warszawki". Z badań TNS Polska "Żywność ekologiczna w opiniach Polaków" wynika jednoznacznie, że to co jemy i skąd to jedzenie pochodzi, ma dla nas duże znaczenie.

63 procent Polaków interesuje się składem kupowanych artykułów, co przekłada się na zmiany na rynku spożywczym. Wraz ze wzrostem naszych oczekiwań, producenci nie mają innego wyjścia - muszą się bardziej starać, jeśli nie chcą stracić klientów.

Dieta, jakość jedzenia, jego skład i pochodzenie mają ogromne znaczenie dla zdrowia - zwłaszcza przyszłej kondycji naszego organizmu. Lekarze wciąż powtarzają, że zdrowa dieta i ruch to najlepsze sposoby na profilaktykę w przypadku chorób dietozależnych. Wygląda na to, że po latach słuchania i ignorowania tych, wydawałoby się banalnych zaleceń, wreszcie wzięliśmy sobie te słowa do serca.

Na zmianę diety i bardziej świadome zakupy wpływ mają także: ekologia, szanowanie zasobów ziemi, życie zgodnie z zasadą “Zero Waste”, czyli kupowania tyle, ile potrzeba, żeby nie marnować jedzenia i nie zaśmiecać środowiska. Robią to z głową i świadomie. I dobrze.

Świadome życieŚwiadome życie Fot. Shutterstock

Eko, czyli jakie?

Jedzenie ekologiczne produkowane jest wedle rygorystycznie przestrzeganych zasad dbałości o środowisko: nie stosuje się tu pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych, zwierzęta hoduje się bez użycia antybiotyków i hormonów oraz organizmów modyfikowaych genetycznie. Taka żywność oznaczona jest na opakowaniu unijnym logo liścia z gwiazdkami na zielonym tle oraz innymi certyfikatami (to już zależy od producenta). Kupując takie towary mamy pewność, że ich wytworzenie nie niszczy środowiska naturalnego, a samo jedzenie nie zawiera konserwantów czy dodatków chemicznych. Jeśli są to produkty przetwarzane, to w minimalnym stopniu i z wykorzystaniem metod fizycznych, mechanicznych i chemicznych.

Czy jedzenie pochodzące z ekologicznych upraw i hodowli jest lepsze dla naszego zdrowia? Liczne badania pokazują, że tak: mają większą wartość odżywczą, większą zawartość związków antyoksydacyjnych i związków bioaktywnych. Jeśli nasza dieta bazuje na takich produktach, a nie jest ekologiczna tylko okazjonalnie, to mamy ogromny wpływ na znaczące ograniczenie u siebie ryzyka zachorowania na choroby zależne od diety. Na co więc warto zwrócić uwagę przy zakupach?

Lepsze mięso i wędliny

Jeśli nie w głowie wam przejście na wegetarianizm, może dla własnego zdrowia warto ograniczyć jedzenie mięsa? I zamiast codzienne je spożywać, zmniejszyć częstotliwość do dwóch razy w tygodniu? Kiedy już decydujecie się na zakup wędlin i mięsa - kupujcie te ekologiczne. Dlaczego?

Mięsne produkty ekologiczne wyrabiane są według specjalnych receptur - nie wolno w nich stosować chemii spożywczej i ulepszaczy. Zwierzęta z ekohodowli mają dostęp do naturalnych pastwisk i wybiegów, dodatkowo karmione są paszą naturalnego pochodzenia. Ekomięso i ekowędliny mają przez to krótszą datę spożycia, ale są dzięki temu zdrowsze.

Ekologiczne warzywa i owoce

Warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw nie są nawożone i opryskiwane. Przez to zbiory są mniejsze, a warzywa i owoce bardziej niepozorne, mniej idealne i szybciej tracące „jędrność”. W tym wypadku nie warto jednak kupować oczami i kierować się dorodnym rozmiarem i idealnym kolorem. Brzydsze ekowarzywa i ekoowoce mają mniej niebezpiecznej dla nas na dłuższą metę chemii. Metaanaliza z „British Journal of Nutrition” wykazała, że ekologiczne warzywa oraz owoce zawierają mniej azotu, azotanów i azotynów.

Świadome życieŚwiadome życie Fot. Shutterstock

Nabiał ekologiczny

Nabiał jest jednym z bardziej istotnych składników naszej diety. Dlatego chociażby warto sprawdzać czy produkty mleczne oraz jaja są ekologiczne, czy nie. Nie ma wątpliwości, że nabiał ekologiczny jest zdecydowanie zdrowszy. Zwierzęta, które dostarczają mleko lub jaja, muszą być hodowane w specjalnych warunkach, o czym pisaliśmy już przy okazji ekologicznego mięsa i wędlin.

Jak można przeczytać na portalach poświęconych mleczarstwu, na razie podaż mleka ekologicznego w Polsce jest niewielka i niewystarczająca, dlatego konieczny jest import mleka ekologicznego. Wytwarzane z niego sery, twarogi, masło są lepszej jakości i w konsekwencji są po prostu zdrowsze.

W ofercie Lurpak znajdziemy nowość: Lurpak masło organiczne, wyprodukowane w 100% ze świeżego duńskiego mleka pochodzącego z rolnictwa ekologicznego. Na opakowaniu znajdziemy wyraźne unijne logo produktów ekologicznych.

Warto wspomnieć że jest to producent który ma 100-letnie doświadczenie w produkcji masła, dodatkowo poddaje produkty restrykcyjnemu duńskiemu systemowi kontroli jakości. Skład masła Lurpak  jest w 100% naturalny wolny od jakichkolwiek szkodliwych substancji chemicznych.

Warto? Bardzo!

W dzisiejszych czasach w produkcji jedzenia stosuje się około 1200 różnego rodzaju dodatków. Każdy z nich teoretycznie jest przebadany i bezpieczny, ale nikt nie bada, jak wzajemnie na siebie oddziałują, i jak wpływają na nasz organizm - zwłaszcza jedzone przez długi czas w dużych ilościach. Produkty ekologiczne dodatków nie mają, upraszcza to więc ewentualne główkowanie przed półką w sklepie. Chociaż, jak wynika z badań ARC Rynek i opinia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, 60 procent Polaków czyta etykiety i wybiera produkty zdrowsze.

Jedzenie zdrowej, nieprzetworzonej i ekologicznej żywności przestaje być modą, a staje się rozsądnym wyborem. Po co chorować i się leczyć, skoro podejmując właściwe decyzje można żyć zdrowiej i lepiej? W tym wypadku rachunek jest bardzo prosty.


Komentarze (15)
Nie tylko dla ekofreaków. Coraz więcej Polaków stawia na ekologiczne jedzenie. W co warto inwestować?
Zaloguj się
  • junk92508

    Oceniono 10 razy 8

    Polska żywność jest w 100% ekologiczna...

    Trzeba mieć pełne zaufanie do polskich producentów - są Polakami i katolikami więc na pewno nie oszukują.

    Nie sprzedają martwych krów, nie sypią soli, ograniczają pestycydy...

    A jak powiedzą że coś jest ekologiczne to na pewno jest...

  • lubiedobrze

    Oceniono 7 razy 7

    Co za bzdura. Nie ma już nic ekologicznego. Ryby oceaniczne - ruletka, tuńczyki to rtęć. Bałtyckie nawet już nie rosną. Krewetki z delty Mekongu? Pozostawiam wyobraźni. Polskie rzeki i jeziora zgroza. Własny ogródek? Wszedzie dioksyny po paleniu śmieci. A wszystko okraszone plastikiem. I nigdy nie wiadomo w pobliżu, którego nielegalnego wysypiska i kominów rosły ziemniaki z biedry.

  • qznia

    Oceniono 6 razy 4

    W ramach Zero Waste przestałem kupować GAzetę Wyborczą.

  • trog73

    Oceniono 3 razy 3

    A skad ja, konsument, mam wiedziec czy to nie sciema? Co za problem na opakowaniu napisac BIO lub EKO i cene wziac z kosmosu?

  • joankb

    Oceniono 7 razy 3

    W Polsce praktycznie nie ma żywności ekologicznej.
    Przy takim zanieczyszczeniu powietrza, a w konsekwencji gleby? Niemożliwe.

  • wqcyzx

    Oceniono 3 razy 3

    "Składniki: śmietanka (z mleka)"
    I tu zasadniczo możemy skończyć. Masło robi się ze ŚMIETANY. Kropka.

  • odowk

    Oceniono 2 razy 2

    1) ograniczyć produkty pakowane w plastik (więcej kupować na targowiskach, na wagę)
    2) stosować wielorazowe płócienne torby
    3) ograniczyć mięso (jeśli już to kupować dobrej jakości mięso z prywatnych sklepów mięsnych), ograniczyć produkty wysokoprzetworzone
    4) kupować jak najwięcej produktów regionalnych albo przynajmniej europejskich, a nie z innych kontynentów

  • niut80

    Oceniono 3 razy 1

    Przyjechał do nas wujek ze wsi i przywiózł ze sobą "dary" wiosenne - ogórki, rzodkiewkę, pomidory i inne warzywa. Mama nas woła, chce robić kanapki, a wujek drapiąc się w głowę wyjąkał " dzieckom to tego nie dawajta, lepiej sami zjedzta...". Potem przyznał, że to z tych "na handel hodowanych" bo dla siebie to nie sypie chemii, tylko na zwykłym gnojowniku hoduje. Ot i tyle tego eko.

  • student_zebrak

    0

    jedyny prawdziwy produkt bio i eko to marycha z wlasnej plantacji w piwnicy metoda hydroponiczna. Swiecona woda, kropla krwi od Dziwisza, muzyka koscielna.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX