Drobne przyjemności - podaruj bliskim piękne i pyszne domowe ciasteczka [PRZEPISY]

Domowe ciasteczka są świetne z kilku powodów. W wielu przypadkach są tańsze od tych, dostępnych w sklepach. Dobór składników sprawia, że są dokładnie takie, jakie sobie zażyczycie. Zapach, który roznosi się po domu w trakcie pieczenia, jest wprost zniewalający. A do tego wszystkiego, pudełko własnoręcznie zrobionych ciastek stanowi doskonały prezent, często o większej wartości niż wymyślne, drogie upominki. Oto kilka przepisów na pyszne i piękne ciasteczka.

Szkockie kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu

Shortbread cookies to najprostszy rodzaj ciasteczek, jaki można sobie wyobrazić. Tradycyjny szkocki przepis zakłada użycie trzech składników: mąki, cukru i masła. My jednak zdecydowaliśmy się dodać do nich także cynamon. Ten prosty przepis sprawi, że ciastka zawładną waszymi podniebieniami i zachwycą obdarowane przez was osoby.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła (polecamy wysokiej jakości masło Lurpak)
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Masło kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki na przykład za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Następnie w kilku partiach wsypujemy mąkę połączoną z cynamonem i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodajemy jeszcze trochę mąki.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około centymetra, po czym wykrawamy z niego prostokątne ciasteczka. Przekładamy je na blaszkę lub deskę pokrytą papierem do pieczenia i schładzamy w lodówce przez pół godziny.
  4. Następnie pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  5. Gotowe ciasteczka należy dokładnie ostudzić, wtedy staną się prawdziwie kruche.

By dodać ciekawej tekstury, ciasteczka przed schłodzeniem można posypać cukrem. Po upieczeniu utworzy się na nich delikatna skorupka.

Domowe ciasteczka są świetne z kilku powodów.Domowe ciasteczka są świetne z kilku powodów. Fot. Shutterstock

Miękkie pierniczki

Nie każdy jest zwolennikiem kruchych ciasteczek, dlatego na naszej liście znalazły się miękkie pierniczki. Mają pyszny, korzenny smak i zapach, zatem przyjemność sprawi już samo otwieranie puszki. Takie pierniczki, nawet bez dekoracji z pewnością będą trafionym prezentem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła (polecamy wysokiej jakości masło Lurpak)
  • 1 jajko „L”
  • Kilka łyżek letniego mleka

Sposób przygotowania:

  1. Miód wkładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sodę i przyprawę do piernika. Mieszamy.
  3. Do mąki dodajemy miód i mieszamy całość za pomocą łyżki, noża lub rózgi. Do środka wkładamy także masło (na przykład Lurpak) i wbijamy jajko. Raz jeszcze łączymy składniki. Następnie dodajemy kilka łyżek mleka i zagniatamy ciasto na miękką i elastyczną masę, w miarę potrzeby wlewając więcej płynu. Może to zająć kilka minut.
  4. Ciasto rozwałkowujemy. Możemy zrobić to na blacie podsypanym mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie z placka o grubości 4-5 mm wykrawamy ciasteczka. Warto użyć do tego świątecznych foremek o różnych kształtach lub po prostu szklanki.
  5. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.

Po wystygnięciu można oblać je domowym lukrem lub zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Aby pozostały miękkie, należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka Linzer

Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim cieszą oczy. Pomiędzy dwoma kruchymi ciastkami znajduje się słodki dżem, który widać przez finezyjnie wyciętą górną część łakocia. Mimo że wyglądają na skomplikowane, ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów lub orzechów laskowych (ze skórkami lub bez – wtedy będą słodsze)
  • 2 szklanki mąki
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki soli
  • 300 g dobrego, miękkiego masła (na przykład Lurpak)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka (z jajek o rozmiarze „L”)
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Pół szklanki ulubionego dżemu
  • Kilka łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zgrubnie siekamy i prażymy na suchej patelni, aż staną się rumiane. Następnie ostudzone przekładamy do misy blendera i dość mocno rozdrabiamy. Przesypujemy do dużej miski.
  2. Do orzechów dodajemy suche składniki: mąkę, cynamon i sól. Mieszamy.
  3. W osobnej misce miksujemy masło z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Następnie dodajemy żółtka, skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy i krótko razem mieszamy. W kilku turach wsypujemy suche składniki.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich zawijamy w folię i chłodzimy przez przynajmniej godzinę.
  5. Następnie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placki o grubości około 5 mm. W każdym placku za pomocą foremek do ciastek wycinamy okrągłe kształty, a wewnątrz połowy z nich wykrawamy mniejsze dziurki. Mogą być w podobnym kształcie lub na przykład serduszek czy gwiazdek. Jeśli ciasto stało się zbyt miękkie, należy je dodatkowo schłodzić.
  6. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Studzimy.
  7. Na pełne ciastka wykładamy po łyżeczce dżemu i rozsmarowujemy tak, by pozostawić około 2 mm wolnej przestrzeni przy brzegach. Puste oprószamy cukrem pudrem, po czym układamy je na owocowej warstwie i lekko dociskamy.