Batoniki cytrynowe, czyli szybki i smaczny deser na każdą okazję

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz pomysłu, co przygotować, nasze proste i smaczne batoniki cytrynowe będą idealnym rozwiązaniem! Słodycz i delikatna nutka kwaskowej cytryny to para wręcz idealna i z pewnością zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających łasuchów. Smacznego!

Batoniki cytrynowe - przepis

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę cytrynową:

  • 360 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki świeżo startej skórki z cytryny
  • 80 g zimnego masła (pokrojonego w kawałki)

Dodatkowo:

  • blaszka o wymiarach 20x30 cm
  • cukier puder do posypania batonów

Batoniki cytrynowe - przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15 minut, aż spód zacznie się rumienić.
  3. W międzyczasie przygotuj masę cytrynową. W rondlu umieść cukier, sól, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj świeżo startą skórkę z cytryny i ustaw rondel na małym ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masa mocno zgęstnieje i zacznie bulgotać (zajmie to około 8-10 minut).
  5. Zdejmij rondel z ognia i zacznij dodawać do masy cytrynowej po kawałku zimnego masła, za każdym razem mieszając, aż porcja masła całkowicie się rozpuści.
  6. Tak przygotowaną masę przelej na upieczony wcześniej kruchy spód i ponownie wstaw do piekarnika.
  7. Piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym całkowicie ostudź ciasto, a następnie schowaj je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  8. Porządnie schłodzone ciasto pokrój ostrym nożem na niewielkie batoniki. Przed podaniem, oprósz batoniki cukrem pudrem.
Więcej o: