Czosnkowe supełki, czyli imprezowy hit dla smakoszy

Planujecie zaprosić gości na piątkowy wieczór, ale już nie macie pomysłu, czym ich zaskoczyć? Spokojnie, spieszymy z pomocą! Przedstawiamy wspaniały przepis na aromatyczne czosnkowe supełki, które zawładną podniebieniami nawet najbardziej wybrednych gości. Będą wdzięczni i o waszej imprezie będzie głośno na mieście.

Czosnkowe supełki - składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 280 ml mleka
  • jajko
  • 50 ml oleju
  • opakowanie drożdży instant
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g startego parmezanu
  • łyżka czosnku granulowanego
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku

Dodatkowo:

  • Ręczniki papierowe Mola Complex 3w1

Czosnkowe supełki - przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko, olej i drożdże. Wszystko dokładnie zagnieć i zostaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  2. Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj. Następnie nożem potnij w długie paski. Przetrzyj blat ręcznikiem papierowym i przygotuj się na wykonanie jednej z najsmaczniejszych przekąsek, które widział świat!
  3. Do roztopionego masła dodaj parmezan, czosnek oraz zioła i dokładnie wymieszaj.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż zawinięte kawałki ciasta i posmaruj obwicie mieszanką ziół i masła. Piecz 15 minut w 170 stopniach i... gotowe!
Więcej o: