Zupa grzybowa - świąteczne danie, którego nigdy dość

Postna zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych polskich dań wigilijnych. Ważniejszy od niej jest chyba tylko barszcz z uszkami. Zupa grzybowa ma wiele postaci - różną konsystencję, składniki, dodatki.

Zupa grzybowa na świecie

Zupy grzybowe przyrządza się na całym świecie od dawien dawna. W krajach zachodnich bardziej popularna jest zupa grzybowa o konsystencji kremu, która ma bazę podobną do sosu beszamelowego.

Zupa grzybowa w puszcze to narodowa duma Amerykanów. Campbell's Cream Of Mushroom Soup (Grzybowy krem Campbella) zaczęto sprzedawać już w 1934 roku.

Zupa grzybowa w Polsce

U nas zupę robi się zwykle na bulionie warzywnym lub mięsno-warzywnym. Danie można przyrządzać z różnych grzybów (zarówno świeżych, jak i suszonych). Znamy ją w odmianie "gołej", a także w wersjach z kluskami, makaronem, łazankami czy kaszą. Często jest zabielana śmietaną.

Zupa grzybowa: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Grzyby mają dużo potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. W ich skład wchodzi również witamina A, C oraz witaminy z grupy B.

Wszystkie grzyby zawierają betaglukany, które najprawdopodobniej biorą udział w profilaktyce raka. Szczególnie pomocny w walce z nowotworami jest lakownica lśniąca, której wyciąg zapobiega chorobom nowotworowym i hamuje rozwój komórek raka piersi. Antyrakową renomę mają też boczniaki, borowiki szlachetne oraz kurki.

Grzyby mają w sobie związki, które regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwzapalnie.

Uwaga! Grzyby są ciężkostrawne. Nie powinny z nimi przesadzać osoby, które cierpią na problemy żołądkowe. Co więcej, warto wiedzieć też o tym, że grzyby magazynują w sobie substancje promieniotwórcze. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jedzenie maksymalnie 250 g grzybów w tygodniu.

Nie do końca prawdziwy jest pogląd o tym, że grzyby są dobre dla osób, które się odchudzają. Owszem, nóżka grzyba zawiera sporo błonnika, ale najwięcej wtedy, gdy je się go na surowo, a tego raczej nikt nie praktykuje. Na korzyść grzybów przemawia fakt, że zupa grzybowa jest bardzo małokaloryczna.

Zupa grzybowa: porady

Jeśli zamierzasz robić zupę z grzybów suszonych, pamiętaj, że trzeba je namoczyć wcześniej. Pamiętaj o tym, że danie przygotowane ze świeżych grzybów będzie mieć więcej wartości odżywczych.

Możesz podawać do zupy różne dodatki. Pomyśl nie tylko o tradycyjnych łazankach czy kaszy, lecz także o małych pierożkach, pasztecikach, kawałkach grzanek albo kurczaka. Zupa grzybowa świetnie łączy się z przeróżnymi serami.

Zupa grzybowa: przepis

Zupa grzybowa na święta Bożego Narodzenia (i nie tylko)

Zupa grzybowa z łazankami - składniki:

  • kilka ugotowanych kapeluszy grzybów
  • 1/2 opakowania łazanek
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 litr wywaru z grzybów
  • śmietana
  • koperek

Zupa grzybowa z łazankami - sposób przygotowania:

Wywar z grzybów wymieszaj z wywarem z warzyw i zagotuj. W oddzielnym garnku ugotuj łazanki. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew pokrój na małe kawałki. Na talerzach układaj łazanki, kawałki grzybów i marchewki. Zalej gorącą mieszanką wywarów. Do każdego talerza dodaj po łyżeczce śmietany i posyp koperkiem.

Autor: Junona Lamcha-Grynberg (przepis pochodzi z "Palce Lizać")

Zobacz także nasz przepis na uszka z grzybami:

Więcej o: