Jak zrobić barszcz czerwony? Przepis na doskonały barszcz czerwony, który sprawdzi się nie tylko na Wigilię i Boże Narodzenie

Barszcz czerwony to zupa, którą z chęcią jemy nie tylko od święta. Kojarzy się nam głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, ale często jest też serwowany przy innych okazjach, m.in. na wesele czy podczas sylwestra. Jak przyrządzić barszcz czerwony, by był najsmaczniejszy? Podpowiadamy.
Zobacz wideo

Barszcz czerwony

Wydaje się nam, że barszcz to "nasz" rodzimy wynalazek. Okazuje się jednak, że jest to zupa popularna nie tylko w Polsce, a również w krajach centralnej oraz wschodniej Europy. Nazwa "barszcz" to określenie kwaśnej zupy, która wcale nie musi być przygotowana z buraków. Barszcz może być zrobiony również ze szczawiu, zakwasu żytniego czy kiszonej kapusty.

Jak podawać barszcz czerwony? Barszcz możemy serwować na wiele sposobów. Najbardziej znany jest barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi. Poza sezonem świątecznym barszcz możemy podawać również z jajkiem na twardo, ugotowanymi i startymi na tarce burakami lub z ziemniakami. Możemy go również podawać z włoszczyzną, a miłośnicy zup z dodatkiem nabiału mogą go zabielić śmietaną.

Jak zrobić barszcz czerwony - składniki:

  • ok. 2 kg buraków czerwonych wcześniej ugotowanych
  • ok. 2 litry wywaru warzywnego lub bulionu (może być drobiowy, wołowy lub mieszany)
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • opcjonalnie: majeranek

Jak ugotować barszcz czerwony - krok po kroku

  1. Buraki szorujemy, gotujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mogą być plastry.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na maśle aż do zeszklenia.
  3. W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wywar.
  4. Do gotującego się płynu wkładamy pokrojone plastry buraków. Całość gotujemy na małym ogniu nie dłużej niż 15 minut.
  5. Jak doprawić barszcz czerwony? Podczas gotowania dodajemy do garnka liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
  6. Do gotującego się barszczu dodajemy podsmażoną cebulkę.
  7. Po upływie 15 minut zestawiamy barszcz z ognia. Najlepiej zostawić go aż do następnego dnia lub przynajmniej na 8 godzin.
  8. Następnie podgrzewamy barszcz na ogniu tak, aby go nie zagotować.
  9. Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Gdy go ponownie zagotujemy, może zacząć ciemnieć. By temu zapobiec, możemy dodać do niego 1 łyżkę zwykłego octu lub 2 łyżki octu jabłkowego albo balsamicznego.
  10. Po ugotowaniu odcedzamy barszcz. W tym momencie możemy dodać do barszczu majeranku i jeszcze przez chwilę gotować. Zupa jest gotowa do podania.

Domowy barszcz czerwony

Przed gotowaniem barszczu możemy w różny sposób przygotować buraki. Możemy je ugotować w całości w wodzie, upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Przed podaniem możemy doprawić barszcz octem balsamicznym lub winnym albo cytryną. Tak przyrządzony barszcz czerwony z pewnością zachwyci twoich gości lub bliskich.

By barszcz był lepszy, możecie nieco podkręcić jego smak. Oprócz majeranku można dodać do niego inne, suszone zioła, np. tymianek czy rozmaryn. Fani pikantnych potraw mogą również dodać do niego więcej pieprzu, ostrą paprykę w proszku lub kilka kropelek tabasco.

Więcej o:
Copyright © Agora SA