Potrawy wigilijne - lista

Lista potraw wigilijnych teoretycznie znana jest każdemu. W praktyce sprawa może wyglądać nieco inaczej - w końcu w każdym regionie dania wigilijne różnią się. Zróżnicowanie polskiej tradycji kulinarnej bardzo dobrze wychodzi na jaw przed Bożym Narodzeniem - z propozycji, które nie są znane w naszym regionie zawsze warto skorzystać.

Spis potraw wigilijnych to coś, co warto sporządzić na wstępnym etapie przygotowań świątecznych. Dzięki takiej liście łatwiej nam będzie zaplanować wszystkie działania w kuchni – kupić składniki, rozłożyć przygotowania w czasie lub rozdzielić zadania na wszystkich gości. Jeśli organizujemy Wigilię dla wielu osób, warto skonsultować ją z innymi gośćmi – jeżeli są z innego regionu Polski lub z zagranicy na pewno będą mieli ciekawe przepisy, które warto wypróbować!

Ile jest potraw wigilijnych?

Tradycyjnie przygotowuje się 12 potraw wigilijnych, choć na przestrzeni wieków ta liczba się zmieniała. Dlaczego tyle? Możemy tę liczbę powiązać z tradycją religijną (12 apostołów, 12 plemion Izraela) lub świecką (12 miesięcy w roku – każda z potraw oznacza bogactwo na każdy z nich, dlatego również należy spróbować każdego dania). Ile potraw należy przygotować? To już kwestia indywidualnego wyboru – sposobu przeżywania świąt, stopnia przywiązania do tradycji, budżetu oraz oczywiście liczby spodziewanych gości.

Tradycyjne potrawy wigilijne – lista

Jakie potrawy wigilijne przygotowujemy? Na naszych stołach pojawiają się najczęściej:

- barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami (niektórzy traktują je jako osobną potrawę),

- zupa grzybowa lub barszcz grzybowy z uszkami lub kaszą i kapustą kiszoną,

- pierogi z kapustą i grzybami,

- karp smażony,

- karp w galarecie,

- karp po żydowsku,

- kluski z makiem,

- śledzie na różne sposoby (np. w oleju, w śmietanie, z buraczkami, z przyprawami korzennymi, pod pierzynką),

- kapusta z grochem,

- kapusta z grzybami,

- fasola z cebulą,

- sałatka jarzynowa,

- kutia (tradycyjne danie na słodko pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowuje się ją z ziaren pszenicy lub kaszy pęczak, bakalii i miodu, w niektórych wersjach ze śmietaną, z makiem lub migdałami),

- moczka (tradycyjna słodka i gęsta potrawa pochodząca z kuchni śląskiej. Jej podstawą jest ciasto piernikowe, które zalewa się ciemnym piwem i dodaje się suszone śliwki, morele, a także orzechy i migdały. Znana jest także słona wersja tej potrawy),

- makówki (kolejna potrawa z kuchni śląskiej – namoczone bułki, chałka lub sucharki przekładane masą makową z dodatkiem miodu, mleka lub wody, z dodatkiem dużej ilości bakalii. W okolicach Poznania i Łodzi znana jako makiełki, przygotowywana nie z pieczywa, ale z makaronu),

- kompot z suszonych owoców,

- makowiec, sernik...

To oczywiście nie wszystkie propozycje dań na tradycyjną wigilię. Różnie podchodzi się ponadto do sposobu liczenia potraw wigilijnych – niektórzy starają się o jak największą różnorodność, inni uznają chleb czy uszka do barszczu za osobne pozycje na liście. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi w wigilijnych potrawach są przede wszystkim ryby, grzyby i kapusta oraz mak, bakalie i korzenne przyprawy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.