Jak zrobić lukier bez cukru pudru? To wcale nie takie trudne, jak myślisz

Lukier to coś, co w w listopadzie i grudniu przygotowujemy bardzo często. W końcu potrzebny jest nam zwłaszcza do dekorowania pierniczków i innych korzennych ciasteczek. Co jednak kiedy nie mamy cukru pudru? Czy jesteśmy skazani na porażkę? Niekoniecznie. Jak zrobić lukier bez cukru pudru? Wyjaśniamy.

Lukier to niezbędna dekoracja wielu wypieków, zwłaszcza tych świątecznych. Klasyczna receptura przewiduje użycie do niego cukru pudru i wody lub innego płynu (zwykle na szklankę cukru wystarczy wziąć ok. 3 łyżki wody). Sprawdzą się tu także sok z cytrusów (wedle uznania możesz użyć: cytryn, pomarańczy, pomarańczy sycylijskich lub mandarynek), jak i alkoholi - polecamy zwłaszcza wykorzystanie rumu lub amaretto (zobacz również: Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek).

Jak zrobić lukier? Wystarczy jedynie utrzeć cukier puder z wybranym płynem i gotowe. Takim lukrem można oblewać zarówno ciasta, jak i ciasteczka. Na ich powierzchni stworzy piękną, przypominającą śnieżny puch pokrywę.

Najlepszy lukier do pierniczków to jednak lukier królewski, który jest zwarty i zachowuje piękny, śnieżnobiały kolor. Robi się go natomiast z białek jaj ubitych na sztywno z dodatkiem cukru pudru (wystarczy ubić trzy białka, a następnie, stale ubijając, dodawać ok. 450 g cukru pudru). Co jednak, kiedy zabraknie nam właśnie cukru pudru - wydawałoby się, kluczowego składnika do przygotowania lukru?

Lukier sprawdzi się nie tylko do dekoracji pierniczków. Wypróbuj go również na naszych pysznych cynamonowych ciasteczkach, którymi smacznie uczcisz Boże Narodzenie:

Jak zrobić lukier bez cukru pudru? Zrób go z cukru kryształu

Wyobraźmy sobie, że właśnie przygotowałeś ciasto lub pierniczki do lukrowania, a właśnie okazało się, że nie masz cukru pudru. W takiej sytuacji możesz zrobić kilka rzeczy.

Po pierwsze możesz sprawdzić, czy masz w ogóle zwykły cukier. Może być zarówno biały, jak i brązowy (pamiętaj jednak, że lukier z cukru brązowego będzie miał ciemniejszą barwę). Jeśli tak, możesz spróbować postąpić na dwa sposoby - niestety, w przeciwieństwie do przyrządzania lukru z cukru pudru, oba wymagają nieco czasu i pracy.

  • Ugotuj lukier z cukru kryształu: Do garnka dodaj szklankę cukru, pół szklanki wody i jedną łyżeczkę octu. Zagotuj i trzymaj średnim ogniu, aż ugotowana masa, nabrana łyżką i wylewana z pewnej wysokości do garnka będzie tworzyła "nitkę". Wtedy zdejmij garnek z ognia, wstaw do większego naczynia, wypełnionego zimną wodą (powinna sięgać do ok. połowy wysokości garnka z lukrem). Lukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż nabierze jasnej barwy i stanie się odpowiednio gęsty. Gotowym możemy polewać ciasta lub ciasteczka. Uwaga jednak - tak przygotowany lukier nie zastąpi lukru królewskiego - choć da się z jego pomocą robić dekoracje, nie będą one tak precyzyjne i tak białe, jak te z lukru z dodatkiem białek.
  • Utrzyj cukier kryształ: Drugi sposób na lukier z cukrem kryształem polega na tym, by cukier utrzeć samodzielnie na puder. Można to zrobić na przykład za pomocą moździerza, młynka do kawy, blendera albo wałkując odpowiednią ilość cukru na stolnicy (choć to już metoda dla bardzo cierpliwych albo mocno zdesperowanych). Dzięki temu można uzyskać cukier puder, z którego przygotujemy zarówno zwykły lukier, jak i lukier królewski.

Jak zrobić lukier bez cukru? Wykorzystaj ksylitol

Nie masz cukru, ale za to dysponujesz zapasem ksylitolu? Nie ma problemu. On również sprawdzi się w takiej sytuacji. Podobnie jak cukier kryształ, można go również utrzeć na puder, z którego następnie możemy przyrządzać dowolny lukier (także lukier królewski).

Więcej o: