Makiełki lub makówki śląskie - przepis na makowy przysmak na świąteczny stół

Makiełki to jedna z potraw, które tradycyjnie przygotowuje się na wigilijny stół. W różnych regionach Polski przepis na makiełki nieco się różni, również ich nazwa nie wszędzie brzmi tak samo. Co to są makiełki? Jak je przygotować! Wszystko wyjaśniamy!

Co to są makiełki?

Makiełki to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijny stół. Makiełki występują w wielu regionach Polski, znane są też jako makówki śląskie. Ich głównym składnikiem jest mak, pieczywo oraz bakalie. Makiełki na Wigilię przygotowuje się także w Wielkopolsce, okolicach Łodzi oraz w Zagłębiu – tam jednak najpopularniejsze są makiełki z makaronem. Jak je przygotować? Zapraszamy po przepisy na makiełki – podajemy dwie wersje tego dania!

Makiełki – jak je zrobić?

Tradycyjny sposób przygotowanie makiełków jest dość długi i monotonny – należy namoczyć mak (na co trzeba przeznaczyć około 24 godziny), a potem zmielić go dwu- albo nawet trzykrotnie! Makiełki z masy makowej to zdecydowanie łatwiejszy sposób na tę potrawę. Jeśli zależy Ci na czasie, śmiało możesz użyć gotowej masy, jeśli natomiast chcesz hołdować tradycji, przyrządź makiełki na Wigilię w tradycyjny sposób – naprawdę warto poświęcić na to czas! Makiełki można podawać wymieszane, ale ciekawym sposobem ich serwowania jest przygotowanie ich jak sałatki warstwowej – wtedy danie to zyskuje na wyglądzie!

Makiełki z bułką i mlekiem - przepis

Składniki:

  • 6 czerstwych kajzerek (lub 8 bułek mlecznych),
  • 500 g maku,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 350 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce),
  • 4 łyżki miodu,
  • 500 ml mleka,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • opcjonalnie cukier do smaku

Makiełki z bułką i mlekiem - przygotowanie

Dzień przed zaplanowanym przyrządzaniem makiełków, wypłucz mak w wodzie, a potem zalej zimną wodą i odstaw do nasączenia. Do dalszych czynności przystąp nazajutrz – przelej mak wrzątkiem, dokładnie odsącz i zmiel w maszynce do mięsa dwa albo trzy razy. Czerstwe bułki pokrój na małe kawałki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw do namoczenia. Bakalie posiekaj, żółtka oddziel od białek, a masło rozpuść w garnuszku. Do miski ze zmielonym makiem wlej gorące masło, dodaj żółtka, skórkę pomarańczową, miód i posiekane bakalie, a także namoczone bułki. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do maku. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw ewentualnie cukrem do smaku, zostaw do ostygnięcia, a później schłodź w lodówce.

Zobacz również nasz przepis na makowiec bez pieczenia:

Zobacz wideo

Makiełki z makaronem – przepis

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej (zwykle około 800-900 g),
  • 400 g makaronu (np. łazanek, kokardek lub makaronu w kształcie ziarenek ryżu),
  • 300 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce),
  • 3 łyżki miodu,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Makiełki z makaronem – przygotowanie

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go dokładnie i wymieszaj z masą makową z puszki. Wszystkie suszone owoce i orzechy posiekaj drobno, dodaj do maku. Dodaj także kandyzowaną skórkę pomarańczową i wszystko wymieszaj. Dopraw miodem do smaku, a potem wstaw do lodówki, by deser schłodził się przed podaniem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.