Schab ze śliwką - jak zrobić to pyszne danie? Sprawdzi się nie tylko na święta

Schab ze śliwką to potrawa, którą bardzo często przygotowuje się na Boże Narodzenie lub inne uroczyste przyjęcie w gronie najbliższych. Smakuje doskonale podawany na zimno, ale może być również spożywany na ciepło. Sprawdź, jak zrobić schab faszerowany śliwką na obiad lub na imprezę!

Soczysty schab ze śliwką to jedno z najsmaczniejszych pieczonych mięs, jakie przygotowuje się w polskich kuchniach. Czy na co dzień, czy od święta, schab pieczony ze śliwką musi smakować rewelacyjnie! To jeden z tych uniwersalnych przepisów, które warto znać!

Schab ze śliwką – marynata

Marynata do schabu ze śliwką to bardzo ważny element przygotowania tej potrawy. Nadaje ona aromat mięsu i wzmacnia jego smak. Nie należy jej pomijać – danie wiele straci, jeżeli ją pominiesz! Jak zrobić marynatę?

Przygotuj:

  • 3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli

Marynata do schabu ze śliwką – przygotowanie:

Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, wyciśnięty w wyciskarce czosnek, a także sól, majeranek i pokruszone liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj opłukane wodą i osuszone papierowym ręcznikiem mięso. Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.

Schab ze śliwką - przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości zamarynowanego według przepisu powyżej,
  • 250 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz

Schab faszerowany śliwką – przygotowanie:

Suszone śliwki oprósz pieprzem i wymieszaj z masłem. Po zamarynowaniu mięsa weź długi ostry nóż. Wbij go w środek mięsa wzdłuż i poprowadź, aby powstał kanał. Wyjmij go, przytrzymaj mięso w pionie i używając drewnianej łyżki, wpychaj śliwki po kolei do samego końca. Jeśli trzonek jest za krótki, włóż je tak głęboko, jak się da, a kolejne owoce wciskaj od drugiej strony.

Jak upiec schab ze śliwką?

Schab faszerowany śliwką można upiec na dwa sposoby – w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym. Warto pamiętać, że po upieczeniu mięsa nie należy wylewać pysznego sosu, który się wytworzy!

Schab ze śliwką w rękawie – jak zrobić?

Przygotowany kawałek schabu umieść w rękawie do pieczenia. Zamknij go szczelnie i włóż do naczynia żaroodpornego lub innej formy. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180*C. Jeżeli chcesz, by skórka z wierzchu była chrupiąca, rozetnij rękaw od góry na 15 minut przed zakończeniem pieczenia i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Podawaj na zimno lub na gorąco.

Schab ze śliwką pieczony w naczyniu

Przygotowany kawałek schabu włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia możesz kilkakrotnie polać mięso wytwarzającym się sosem.

Schab ze śliwką – sos

Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, będzie najlepszym dodatkiem do schabu ze śliwką na ciepło. Po wyjęciu mięsa zbierz sos, dodaj do niego odrobinę (łyżkę-dwie, w zależności od ilości sosu) mąki (rozrobionej uprzednio z odrobiną ciepłej, ale nie gorącej wody). Sos wymieszaj i polej nim mięso pokrojone w dość grube plastry. Podawaj z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz również:

Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd!

Więcej o: