Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na świąteczne pierogi na Wigilię i Boże Narodzenie

Pierogi z kapustą i grzybami to najpopularniejsze pierogi wigilijne - pojawiają się na bardzo wielu polskich stołach. Doskonale smakują zarówno w Święta, jak i na co dzień, można je mrozić, odgrzewać i odsmażać. Jak je przyrządzić? Sprawdź nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami!

Pierogi z kapustą i grzybami to słynne danie wigilijne, które zazwyczaj podaje się w towarzystwie gorącego czerwonego barszczu. To jedno z naszych ulubionych dań – nie tylko – świątecznych, tak dobrze znanych z domowej kuchni mamy lub babci. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Sekretem udanych pierogów jest nie tylko dobre ciasto, ale także farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Najlepiej zrobić go z dobrej jakościowo kiszonej kapusty oraz własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Pierogi z kapustą i pieczarkami również są bardzo smaczne, ale jeśli masz dostęp do suszonych grzybów, wybierz je – nadają daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami?

Kapusta z grzybami do pierogów – przepis

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów leśnych,
  • 1 duża cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kapusta z grzybami do pierogów – przygotowanie

Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, by się namoczyły. Kapustę wysyp na durszlak i odcedź z soku, przelej chłodną wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Odciśnij, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, dolej także wodę, w której moczyły się grzyby. Gotuj, aż kapusta będzie miękka, a potem odlej i odstaw do przestudzenia.

W tym czasie pokrój namoczone grzyby w paski, natomiast cebulę w kostkę. Odcedzoną kapustę poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij, a potem dodaj grzyby oraz kapustę. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zostaw do wystygnięcia.

Wskazówka: Jeżeli chcesz zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami, przygotuj 500 g pieczarek. Pokrój je w kostkę i przesmaż razem z cebulą, a potem dodaj do nich kapustę. Pracę kontynuuj jak w przepisie.

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Składniki (na około 50 pierogów):

  • farsz przygotowany z poprzedniego przepisu,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju,
  • ciepła woda

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj, sól, olej i powoli dodawaj ciepłą wodę. Jednocześnie zagniataj ręką ciasto – powinno być bardzo elastyczne i sprężyste (zobacz również: Ciasto na pierogi - co zrobić, żeby było idealne? Mamy sprawdzone porady i przepis na każdą okazję). Potem podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek (podsypuj je mąką w razie potrzeby). Używając szklanki powykrawaj koła. Na każde z nich nałóż porcję farszu w taki sposób, by brzegi pozostały wolne. Zwilż je odrobiną wody i sklejaj brzegi, dociskając palcami, widelcem, bądź używając specjalnej foremki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj do niej po kilka pierogów i gotuj je przez około 5-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem i cebulką bądź wigilijnym barszczem (zobacz również: Zupa grzybowa z suszonych grzybów - pyszne danie nie tylko na Wigilię [PRZEPIS]).

Zobacz nasz przepis wideo na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami od szefa kuchni Kuby Korczaka:

Więcej o: