Ryba po grecku, czyli nasz ulubiony przysmak na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryba po grecku jest jednym z dań, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Można ją także podawać na obiad albo jako przekąskę. Dobrze zrobiona ryba po grecku to prawdziwy przysmak tradycyjnej polskiej kuchni! Jak się robi rybę po grecku? Jaką rybę do niej wybrać? Wszystko wyjaśniamy!

Ryba po grecku nie jest oczywiście daniem wywodzącym się z kuchni greckiej. Skąd się wzięła jej nazwa? Nie do końca wiadomo. Za to wielu Polaków za nią przepada. W wielu supermarketach można kupić gotową rybę po grecku. Zachęcamy jednak, by w miarę możliwości, podczas przedświątecznych przygotowań, zrobić tę potrawę samodzielnie. Jak zrobić rybę po grecku?

Jaka ryba do ryby po grecku?

Do przygotowania tego dania najlepiej użyć ryb białych i chudych – wystarczy, że warzywa duszone są w oleju, potrawa mogłaby stać się zbyt tłusta przy użyciu innej ryby. Najlepszym wyborem według specjalistów jest miruna. Doskonałą rybę po grecku można przyrządzić także z mintaja, morszczuka oraz dorsza. Nie polecamy za to pangi, która nie ma zbyt wielu wartości odżywczych.

Ryba po grecku – przepis tradycyjny

Składniki:

Do usmażenia ryby:

  • 1 kg filetów z ryby (świeżych lub rozmrożonych),
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Do przygotowania warzyw:

  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 100 g przecieru pomidorowego lub koncentratu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do duszenia warzyw

Ryba po grecku – przygotowanie

Usmaż rybę: Filety dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem po obu stronach, a następnie obtocz w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę po obu stronach przez 3-4 minuty, aż się ładnie zezłocą. Usmażone kawałki ryby odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przygotuj warzywa: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz, jeżeli to konieczne. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o największych oczkach. Por natomiast pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Potem dodaj por, wymieszaj, a następnie wrzuć pozostałe warzywa. Podlej je odrobiną wody, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko razem wymieszaj. Duś przez 10 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj przecier bądź koncentrat pomidorowy, dopraw mieloną słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również nasz przepis wideo na rybę po grecku w cieście francuskim:

Zobacz wideo

Jak podawać rybę po grecku?

Niektórzy podają rybę i duszone warzywa na osobnych półmiskach. Inni wolą serwować je razem – najlepiej wyłożyć na owalnym półmisku duszone warzywa, a na nich rozłożyć usmażoną rybę.

Czy rybę po grecku można mrozić?

To pytanie, które warto zadać, bowiem po świętach zwykle zostaje sporo jedzenia, które lepiej przechować niż wyrzucić. Rybę po grecku można zamrozić, ale trzeba pamiętać, że może zmienić się jej smak i konsystencja. Lepiej też nie mrozić potrawy ponownie, jeśli przygotowaliśmy ją z rozmrożonej ryby. Rybą po grecku najlepiej więc podzielić się z pozostałymi gośćmi lub zawekować ją w słoikach. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.