Kulebiak - przepis na ciasto z kapustą i grzybami na obiad lub wigilijny stół

Kulebiak to pyszne danie, które w niektórych regionach Polski pojawia się na wigilijnych stołach. Można jednak przyrządzić go na inne sposoby i spożywać na co dzień. Jak to zrobić? Zapraszamy po przepisy na kulebiak w kilku odsłonach!

Kulebiak wigilijny, czyli wielką struclę z ciasta drożdżowego wypełnioną nadzieniem, przygotowuje się z kapustą i grzybami. Stanowi doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak można przygotować także na inne sposoby! Doskonałym pomysłem na nadzienie jest łosoś, mięso, a także… biała kiełbasa. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny kulebiak z grzybami i kapustą oraz z innymi różnymi dodatkami.

Kulebiak – ciasto francuskie czy drożdżowe?

Zazwyczaj kulebiak przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Zabiegani często wykorzystują jednak gotowe ciasto francuskie. Pasuje ono zwłaszcza do kulebiaka z łososiem lub innym "niewigilijnym" nadzieniem. Kulebiak z ciasta francuskiego też jest bardzo smaczny! Jeśli jednak chcesz zrobić to danie tradycyjnie, zrób ciasto drożdżowe.

Kulebiak – przepis z kapustą i grzybami

Składniki:

Drożdżowe ciasto na kulebiak:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 60 g drożdży,
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania kulebiaka,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru

Farsz z kapusty i grzybów:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • szklanka suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Kulebiak z kapustą i grzybami – przepis

Dzień przed przygotowywaniem kulebiaka, zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Odstaw je nawet na całą noc, by się namoczyły.

Przygotuj ciasto na kulebiak: Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj do niż łyżkę mąki, sól, cukier i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstaw na 15-20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę pszenną, wbij jajko, dodaj pokrojone na kawałki masło, a następnie wlej rozczyn. Dłonią połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto. Zagnieć je w kulę i odstaw na około 40 minut, aby wyrosło.

Przygotuj nadzienie do kulebiaka: Cebulę pokrój w piórka, a wymoczone i odcedzone grzyby na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, potem wrzuć kapustę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dobrze wymieszaj i duś przez 15 minut, aż kapusta zmięknie.

Przygotuj kulebiak: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na prawie całym rozsmaruj farsz (zostaw tylko wolny brzeg około 2 cm). Zawiń je w rulon jak struclę, po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, a potem piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź również nasz przepis wideo na pleciony pasztecik z kapustą i grzybami:

Kulebiak z białą kiełbasą – przepis

Składniki:

  • ciasto na kulebiak z przepisu powyżej lub płat ciasta francuskiego,
  • 5 kawałków surowej białej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Kulebiak z białą kiełbasą – przygotowanie

Przygotuj ciasto drożdżowe według wcześniejszego przepisu lub rozłóż płat ciasta francuskiego. Kiełbasę zmiel razem z ząbkami czosnku w maszynce do mięsa lub rozdrobnij blenderem bądź malakserem. Wbij jajka, dodaj odrobinę majeranku. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na płacie ciasta rozsmaruj farsz z kiełbasy, ciasto zwiń w rulon. Ciasto drożdżowe piecz przez godzinę, a francuskie 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kulebiak – pomysły na farsz

Kulebiak można przygotować także na inne sposoby. Kulebiak z mięsem to także bardzo smaczny pomysł – możesz do niego wykorzystać mięso z rosołu. Kulebiak z łososiem to danie bardziej wykwintne – rybę możesz włożyć w kawałkach i zamknąć całość, jak wielki pieróg. Kulebiak z pieczarkami jest za to dobrą alternatywą dla wigilijnego wypieku. Możesz go zrobić z dodatkiem kapusty lub innych warzyw.

Więcej o: