Pyszny karp w galarecie to potrawa, która jest nieco czasochłonna i wymaga pracy, ale warto nauczyć się ją przygotowywać – to w końcu prawdziwy klasyk wigilijnej wieczerzy. Mamy dla Was dwa przepisy. Po pierwsze, tradycyjny karp w galarecie – prosty przepis, z którym każdy da radę. Po drugie, karp w galarecie na słodko. Próbowaliście? Jeśli nie, to czas najwyższy! Zapraszamy!
Składniki:
Karpia oskrob, dokładnie oczyść i wypatrosz. Zachowaj głowę, kręgosłup, ogon i płetwy. Pokrój go w kawałki o grubości około 2 cm. Włóż do wody oczyszczoną głowę, płetwy, kręgosłup i ogon, a także z wyszorowaną marchewkę, seler i pietruszkę. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cząber. Gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie do wywaru włóż kawałki karpia i gotuj przez kolejne 20 minut. Gdy się ugotują, ułóż je na półmisku. Z wywaru wyjmij warzywa oraz resztki ryby. Bulion przecedź przez sitko i rozpuść w nim żelatynę. Marchewkę pokrój w plastry lub ozdobne kształty i ułóż na półmisku obok ryby. Zalej bulionem, a gdy przestygnie, włóż całe danie do lodówki, aby galareta stężała.
Lubisz ryby? Na święta musisz koniecznie wypróbować nasze przepisy na śledzie z tego wideo:
Karp w galarecie na słodko, czyli karp w galarecie po żydowsku, to danie, które może niektórych zaskoczyć. Jak je przygotować? To bardzo proste! Tego karpia przyrządza się bardzo podobne, co jego klasyczną wersję. Różnica tkwi w dodatkach – do galarety podaje się migdały i rodzynki, a całość doprawia cukrem. Przygotuj więc karpia z powyższego przepisu, bulion dopraw cukrem, a w galarecie zatop rodzynki oraz sparzone i posiekane migdały.
Jeśli nie chcesz dodawać do galarety żelatyny, możesz spróbować przyrządzić ją bez tego składnika. Dodaj do wywaru dodatkową głowę karpia (na przykład tą z karpia przeznaczonego na pieczenie bądź smażenie) i gotuj ją w wywarze. Dzięki temu bulion zetnie się bez dodatku żelatyny.
Przygotowując karpia w galarecie, niektórzy decydują się na klarowanie galarety. Dzięki temu zabiegowi staje się ona czysta i przejrzysta. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne zadanie. Na podaną w przepisie ilość wody (2,5 litra) będziesz potrzebować 3 białek i 3 łyżeczek octu. Po przelaniu bulionu przez gęste sitko i ostudzeniu go, należy wlać do niego białka oraz ocet, a następnie podgrzać. Na powierzchni powinna się wytworzyć biała piana. Można ją zebrać z powierzchni, a potem przelać cały przygotowany bulion przez sito wyłożone gazą lub czystą pieluchą tetrową. Należy to robić bardzo ostrożnie, ale na tym polega jedyna trudność tego zadania!