Kapusta z grzybami i grochem - przepis na przysmak w sam raz na wigilijny stół

Kapusta z grzybami i grochem to jedno z popularnych dań wigilijnych. Kapusta wigilijna w różnych domach przyrządzana jest na różny sposób - niektórzy robią ją tylko z grochem, inni gotują po prostu bigos bez mięsa, a inni łączą te smaki razem. Jak zrobić wigilijną kapustę? Mamy dla Was trzy proste przepisy!

Kapusta z grzybami i grochem to jedno z najprostszych dań do przygotowania na wigilijną kolację. Bez problemu poradzą sobie z nią ci, którzy robią to po raz pierwszy – wystarczy trochę cierpliwości! Zapraszamy po przepis na kapustę z grzybami i grochem, wersję z samym grochem oraz tylko z grzybami.

Kapusta z grochem i grzybami – przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 150 g grochu łuskanego,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku

Wigilijna kapusta z grzybami i grochem – przygotowanie

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc poprzedzającą dzień przygotowania dania. Potem kroimy w paski. Groch zalewamy wodą i moczymy przez 30 minut. Kapustę kiszoną szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, a także wymoczony i przepłukany groch. Wszystko razem mieszamy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą, co trochę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kapusta z grochem wigilijna – przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka kminku,
  • sól i pieprz do smaku

Kapusta z grochem – jak zrobić?

Groch zalewamy wodą i moczymy przez pół godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kapustę szatkujemy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy kapustę, dodajemy groch, a także kminek i wszystko mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykrywką przez około pół godziny, aż zarówno kapusta, jak i groch będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak zrobić kiszoną kapustę? Sprawdź nasz przepis:

Wigilijna kapusta z grzybami – przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • olej rzepakowy,
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Wigilijna kapusta z grzybami – przygotowanie

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia kroimy je w paski. Kapustę kiszoną szatkujemy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli a potem dodajemy kapustę kiszoną oraz suszone grzyby. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykrywką przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Więcej o: