Uszka do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - z grzybami albo z mięsem

Uszka do barszczu czerwonego na Wigilię to jeden z najpopularniejszych dodatków. Pyszne, delikatne, z aromatycznym farszem z suszonych grzybów - ich po prostu nie da się nie uwielbiać! Potrzebny przepis na uszka z grzybami? Zapraszamy!

Uszka wigilijne przyrządza się z suszonych grzybów leśnych – najlepiej smakują te samodzielnie zbierane. Aromatyczny czerwony barszcz, a do niego uszka grzybowe to cudowny smak wspomnień z dzieciństwa, domowej kuchni. Jak zrobić uszka z grzybami? Sprawdźcie!

Przepis na uszka do barszczu z grzybami

Składniki:

Na ciasto na uszka wigilijne:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 1 średnie jajko,
  • 1/4 kostki masła (musi być miękka)

Na farsz na uszka grzybowe:

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić uszka do barszczu czerwonego?

Najpierw przygotuj farsz grzybowy do uszek. Kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy (a najlepiej na całą noc wcześniej) zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Następnego dnia ugotuj je w tej wodzie, aż zmiękną (powinno im wystarczyć około 40 minut). Potem przemiel grzyby w maszynce do mięsa. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju, a następnie również ją zmiel. Dobrze wymieszaj z grzybami, dodaj bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz.

Potem zajmij się ciastek na uszka do barszczu. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, w stożku zrób wgłębienie i wbij do niego jajko. Dodaj miękkie masło i, wlewając powoli ciepłą wodę, zagniataj sprężyste ciasto. Podziel je na kilka części, podsyp odrobinę mąką i rozwałkuj na cienki placek. Sporym kieliszkiem lub małą szklanką wykrawaj kółka.

Jak zrobić uszka z grzybami? Na każdy krążek wycięty z ciasta połóż łyżeczkę farszu grzybowego. Zaklej je w taki sam sposób, jak pierogi, ale potem połącz dwa przeciwległe rogi każdego uszka i sklej. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Uszka wrzucaj porcjami i gotuj przez około 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Zobacz także nasz przepis wideo na uszka do barszczu z grzybami:

Przepis na uszka z mięsem

Wigilijne uszka w barszczu powinny być jarskie, ale na co dzień doskonałą propozycją są te z mięsem. Ugotowane mięso nada się do farszu, a bulion będzie doskonałą bazą do aromatycznego domowego barszczu. Uszka z mięsem to także dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu z poprzedniego dnia. Jak je zrobić?

Uszka do barszczu czerwonego z mięsem

Na ciasto przygotuj dokładnie takie same składniki, jak w przepisie na uszka z grzybami powyżej. Przyrządź je w ten sam sposób.

Składniki na farsz na uszka z mięsem:

  • 300 g ugotowanego mięsa, najlepiej drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić farsz na uszka z mięsem?

Ugotowane i wystudzone mięso przemiel przez maszynkę raz lub dwa razy. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju, a następnie również zmiel ją w maszynce. Do farszu dodaj bułkę tartą i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i wykładaj po łyżeczce na wykrojone z ciasta kółka. Sklej w odpowiedni kształt i gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty.

Więcej o: