12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole

Czy potrafisz wymienić 12 potraw wigilijnych? Niekiedy wyliczenie ich przychodzi z trudnością - zwłaszcza jeśli nie przygotowujesz samodzielnie wieczerzy. Jakie dania na Wigilię można przygotować? A jakie menu na Boże Narodzenie? Sprawdźcie!

Potrawy świąteczne – Boże Narodzenie oraz Wigilia

Menu świąteczne – a gwoli ścisłości wigilijne – może być różne, w zależności od tego, z jakiego regionu Polski pochodzimy. Nieraz zdarza się tak, że gdy zostajemy zaproszeni do bliskich z innej części kraju, kolacja wigilijna wygląda u nich trochę inaczej. Ważne jest też to, jaka jest koncepcja kolacji wigilijnej. Osoby mocno przywiązane do tradycji, jak również osoby starsze zazwyczaj preferują dobrze znane z pokolenia na pokolenie, regionalne potrawy świąteczne. Inni zaś odchodzą od tradycyjnych potraw – argumentując to niechęcią wobec niektórych dań lub ze względu na niespożywanie ryb. Dziś jednak przypominamy, jakie są tradycyjne potrawy wigilijne! Sprawdźcie, czy wiecie, jakie potrawy na Wigilię można przyrządzić!

Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych:

  1. Zupa. Najczęściej jest to barszcz czerwony, zupa grzybowa lub zupa rybna.
  2. Dodatki do zupy: paszteciki, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami. Niektórzy przygotowują tylko jeden dodatek, inni traktują każdy jako osobne danie.
  3. Ryba na Wigilię, czyli karp smażony lub pieczony. W niektórych domach przygotowuje się karpia a la ryba po grecku lub rybę (mirunę, dorsza itd.) po grecku.
  4. Karp w galarecie. Jedno z dań, z których młodsze pokolenia często rezygnują.
  5. Kapusta z grochem lub wigilijny bigos.
  6. Ryba na Wigilię po raz drugi, czyli śledzie. Pod pierzynką, w oleju, w śmietanie, w przyprawach korzennych, po kaszubsku… Niektórzy przez lata przygotowują je w takiej samej wersji, inni co roku przyrządzają je inaczej. Jeśli gospodarze podają więcej niż jeden rodzaj śledzi, liczone są raczej jako osobne świąteczne potrawy.
  7. Kutia, czyli ziarna pszenicy gotowane z makiem i bakaliami. Niekiedy zamiast pszenicy używa się kaszy pęczak.
  8. Kluski z makiem, znane w niektórych regionach Polski jako makiełki.
  9. Sałatka jarzynowa. Na wielu świątecznych stołach nie może zabraknąć królowej polskich sałatek!
  10. Kompot z suszu – jedna z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnych.
  11. Makowiec lub strucla z makiem.
  12. Piernik staropolski lub pierniczki świąteczne.

W różnych regionach Polski podaje się także: barszcz z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą, moczkę (czyli zupę z piernika), zupę owocową, sos grzybowy, fasolę z cebulą… Nie ma jednej obowiązującej wszędzie listy potraw na Wigilię, różni się ona w zależności od regionu, ważne są także tradycje kultywowane przez pokolenia.

Jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie? Przepis znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz wideo

Dania świąteczne – Boże Narodzenie

Po wigilijnej kolacji przychodzi czas na świętowanie przez dwa kolejne dni, co zwykle również wiąże się z wigilijną ucztą. Jakie menu na Święta Bożego Narodzenia przygotować? W te dni przede wszystkim według tradycji można spożywać mięso. Na stołach więc najczęściej pojawia się pieczony kurczak, indyk lub pieczeń wołowa, najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami. Niektórzy serwuję flaki lub rosół. Na świątecznych spotkaniach pojawiają się pasztety i nowe sałatki… ale także potrawy z Wigilii! Nie zawsze konieczne jest przygotowywanie nowego menu – warto spożyć  to, co zostało po wigilijnej kolacji, zamiast szykować nowe potrawy na Święta Bożego Narodzenia, których nie uda się zjeść do końca.

Więcej o:
Copyright © Agora SA