Kutia wigilijna - jak ją przyrządzić? Podajemy przepis

Kutia wigilijna w wielu domach jest daniem, bez którego nie ma wieczerzy. To potrawa robiona przez nasze mamy, babcie i prababcie, trudno ją zastąpić jakimkolwiek nowoczesnym przepisem. Jak zrobić kutię? Co jest do niej potrzebne? Wszystko wyjaśniamy!

Kutia to danie pochodzące z kuchni wschodniej – jest bardzo popularne na Litwie, Ukrainie, Białorusi i w Rosji, przygotowywali je także Polacy z Kresów. Obecnie znane jest w różnych regionach Polski. Sprawdź nasz przepis na kutię na Wigilię i przygotuj jedną z najsmaczniejszych tradycyjnych potraw!

Pszenica na kutię

Tradycyjnie potrawę tę przygotowuje się z ugotowanych ziaren pszenicy. Gdzie kupić pszenicę na kutię? Oferują ją niektóre supermarkety – zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Można ją także dostać w sklepach z żywnością ekologiczną stacjonarnie lub przez internet. Warto rozejrzeć się także na lokalnych bazarkach na stoiskach z kaszą, ryżem, bakaliami i innymi sypkimi składnikami. W tym okresie pojawia się u wielu sprzedawców! Pszenica do kutii nie jest jednak niezbędna. Danie to można przyrządzić, używając kaszy pęczak – w tej wersji również jest bardzo smaczne!

Kutia – przepis

Składniki kutii:

  • szklanka pszenicy,
  • szklanka suszonych owoców (rodzynek, moreli, śliwek, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 1/2 szklanki migdałów (nie jest konieczna),
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych (bądź innych),
  • szklanka maku lub masy makowej z puszki,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36 proc.,
  • cukier puder do smaku

Warto pamiętać, że w tradycyjnej wersji używa się jak najprostszych składników. Niegdyś nie było przecież dostępu do migdałów czy orzechów pecan.

Jak gotować pszenicę na kutię?

Gotowanie pszenicy na kutię wcale nie jest trudnym zadaniem. Jeśli używamy pszenicy w łupinkach, trzeba ją najpierw dokładnie wyłuskać. Potem płuczemy ją, żeby pozbyć się resztek łupin, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem odcedzamy pszenicę, przelewamy jeszcze raz wodą i gotujemy przez około 2 godziny. Jeżeli mamy kutię prosto ze wsi, czas gotowania może być dłuższy. Dobrze przygotowana powinna być miękka, ale wciąż jędrna.

Kutia wigilijna – przygotowanie

Suszone owoce kroimy w kostkę, a orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jeżeli używamy surowego maku, namaczamy go w wodzie kilka godzin, a potem mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Jeśli korzystamy z masy makowej z puszki, nie musimy jej przygotowywać przed użyciem. Ugotowaną pszenicę studzimy i odcedzamy, przesypujemy do dużej miski. Dodajemy pokrojone orzechy i suszone owoce, a także miód oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszany i doprawiamy cukrem pudrem do smaku. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kutia najlepiej smakuje schłodzona.

Jak zrobić kutię na bazie kaszy pęczak?

Jeżeli nie uda nam się kupić pszenicy, możemy zrobić pyszną kutię, używając kaszy pęczak. Przed przyrządzeniem potrawy, gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i odcedzamy. Następnie postępujemy dokładnie tak samo, jak przygotowując kutię na bazie pszenicy.

Zobacz również nasz przepis na świąteczne leniwe z makiem:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA