Makowiec na święta na dwa sposoby - zawijany i na kruchym cieście

Makowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na święta Bożego Narodzenia. Jest idealnym deserem, bowiem jego smak świetnie wpasowuje się w świąteczne aromaty. Chcesz na święta upiec makowiec? Prosty przepis pomoże ci zrobić go idealnie!

Makowiec, ciasto z makiem, strucla… Taki deser musi pojawić się na świątecznym stole! Można je robić na różne sposoby – my przedstawimy dwa pomysły na ten smakołyk. Sprawdźcie, jak zrobić makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie oraz makowiec zawijany, czyli struclę!

Przepis na makowiec zawijany na Święta Bożego Narodzenia

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • masa makowa z puszki (ok. 500 g),
  • szczypta soli

Makowiec zawijany – przygotowanie

Na początek zrób rozczyn: do miski pokrusz drożdże. Dodaj łyżeczkę mąki i cukru oraz szczyptę soli. Następnie wlej szklankę ciepłego mleka. Odstaw je w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zwykle wystarczy im około 20 minut).

Potem przygotuj ciasto drożdżowe: Do miski przesiej pozostałą ilość mąki. Masło rozpuść w rondelku, ostudź i dodaj do mąki. Następnie wbij jajka i wlej przygotowany wcześniej rozczyn. Dłonią wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły, a na koniec zagnieć je w kulkę. Potem odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Zrób makowiec zawijany: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy. Rozprowadź równomiernie masę makową z puszki – zostaw tylko nieposmarowany margines z boku. Następnie zwiń je w rulon i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczone ciasto polej lukrem lub polewą czekoladową i obsyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zobacz również nasz przepis na makowiec bez pieczenia:

Zobacz wideo

Makowiec na kruchym cieście – przepis

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • niepełna szklanka cukru,
  • szczypta soli

Na masę makową:

  • masa makowa z puszki – około 500 g,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/5 kostki masła,
  • 4 jajka
  • oraz cukier puder do posypania

Makowiec na kruchym spodzie – jak przygotować?

Zrób kruche ciasto: na stolnicę wysyp mąkę i dodaj pokrojone zimne masło. Posiekaj je nożem lub szybko połącz palcami. Następnie dodaj żółtka i cukier i zagnieć wszystko w kulkę. Wstaw ją do lodówki na 30 minut, by ciasto się schłodziło. Po tym czasie podziel je na dwie części, rozwałkuj je, połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przygotuj masę makową: do miski wyłóż masę makową z puszki i wsyp do niej mąkę pszenną. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę, przełóż do masy i wymieszaj. Potem dodaj także żółtka. W rondelku rozpuść masło, przestudź je i wlej do masy. Wszystko połącz, używając robota kuchennego.

Zrób makowiec na kruchym cieście: Wyjmij podpieczone placki z kruchego ciasta. Na jednym z nich wyłóż masę makową, a potem przykryj ją drugim płatem ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 45 minut w 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu udekoruj makowiec lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Jak zrobić lukier do makowca?

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowym lukrem polewaj ciasto.

Więcej o:
Copyright © Agora SA