Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie może być doskonałym zamiennikiem karpia na wigilijnej kolacji. Jeśli nie przepadasz za karpiem lub chcesz spróbować innej ryby w tym wydaniu, przygotuj pstrąga! Jak zrobić pstrąga w galarecie? Wszystko wyjaśniamy - sprawdź przepis!

Pstrąg w galarecie to doskonałe danie, które warto przygotować na wigilijną kolację. Ryba ta ma jedną podstawową zaletę – bardzo łatwo usunąć jej ości, których wcale nie ma tak dużo. Pstrąg w galarecie bez ości bez wątpienia przypadnie do gustu nawet tym nieprzepadającym za rybami. Jak przyrządzić tę potrawę?

Przepis na pstrąga w galarecie - filet

Składniki:

  • 500 g filetów z pstrąga
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 6 łyżek żelatyny
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Filet z pstrąga w galarecie

  1. Filety z pstrąga pokrój na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
  2. Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj bulion przez 15 minut. Następnie włóż do garnka kawałki ryby i gotuj jeszcze 15 minut. Następnie filety wyłóż na półmisek, a warzywa wyjmij z bulionu (zostaw je do przyozdobienia talerza).
  3. Ugotowany wywar przecedź przez gęste sitko. Potem dodaj żelatynę i rozpuść w bulionie. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Rybę zalej bulionem, odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aby galareta dobrze stężała.
  5. Pstrąg w galarecie z octem smakuje najlepiej – możesz skropić porcję dania lub dodać ocet już w trakcie gotowania bulionu.

Zobacz również nasz przepis na świątecznego śledzia na trzy sposoby:

Zobacz wideo

Pstrąg w galarecie w całości

Cały pstrąg w galarecie to potrawa, która nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze się prezentuje. Można go przygotować w prawie taki sam sposób, co filet z pstrąga w galarecie, ale oczywiście zamiast filetów używamy całej ryby. Trzeba ją dobrze oczyścić i wypatroszyć.

Cały pstrąg w galarecie – przepis krok po kroku

  1. Oczyść i wypatrosz pstrąga, którego będziesz przyrządzać.
  2. Przygotuj warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ewentualnie por) – umyj je i obierz, a następnie wrzuć je do wody razem z zielem angielskim i liściem laurowym, i gotuj przez 30 minut.
  3. Wyjmij warzywa z garnka i przecedź bulion. Wrzuć do niego sprawionego pstrąga i gotuj przez 15 minut.
  4. Ugotowanego pstrąga wyłóż na półmisek, dodaj pokrojoną marchew z bulionu.
  5. W bulionie rozpuść żelatynę, a potem dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
  6. Rybę zalej bulionem. Odstaw do przestudzenia, a potem wstaw do lodówki, aby galareta stężała.
  7. Potrawę podawaj schłodzoną. Pstrąg w galarecie z cytryną lub octem będzie smakował wybornie!

Pstrąg w galarecie – dekoracja

Do dekoracji tego dania najlepiej zużyć warzyw pozostałych po gotowaniu bulionu. Pokrój je w gwiazdki lub po prostu w plastry i rozłóż na talerzu według fantazji. Do dekoracji możesz użyć także natki pietruszki i szczypiorku, ale także plastrów cytryny lub pomarańczy (najlepiej bez skórki, aby można było je od razu zjeść jako element dania).

Więcej o:
Copyright © Agora SA