Dorsz smażony

Dorsz smażony pojawia się na wigilijnych stołach jako ryba po grecku. W towarzystwie pysznych, aromatycznych warzyw smakuje wyśmienicie! Dorsz na Wigilię może też doskonale zastąpić karpia, jeśli goście za nim nie przepadają. Jak przyrządzić dorsza? Sprawdźcie nasz przepis!

Dorsz smażony to pyszne danie, które można przyrządzić zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Jest łatwo dostępny w sklepach przez cały rok. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem białka, fosforu, selenu, witaminy D3 i B12 oraz kwasu omega-3. Jak usmażyć dorsza? A jak przygotować dorsza z piekarnika?

Czy dorsz ma ości?

Tak, dorsz ma ości, jak zresztą wszystkie ryby. W sprzedawanych w sklepach filetach jest ich jednak zwykle bardzo mało. Zwłaszcza w filetach z części ogonowej tej ryby może ich nie być prawie wcale. Takie delikatne filety warto włączyć w dietę dzieci lub serwować osobom, które nie przepadały dotąd za rybami – w tej wersji bez wątpienia im posmakują!

Jak filetować dorsza?

Najlepiej kupić gotowe filety z ryby, ponieważ filetowanie nie należy do najprostszych zadań. Jeśli jednak musisz mu stawić czoła, warto poszukać filmów instruktażowych w internecie lub poprosić kogoś doświadczonego o pomoc, by wszystko zobaczyć na własne oczy i nie uszkodzić ryby. Dorsza połóż na boku, grzbietem w swoją stronę. Weź ostry nóż i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, uważaj, aby go nie uszkodzić. Pogłębiaj nacięcie stopniowo, a gdy ostrze przebije się na drugą stronę, przesuń nóż w stronę ogona. Nóż wsuń pod kręgosłup i odkrój go od fileta. Jak usmażyć filet z dorsza?

Dorsz smażony – przepis

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna (ok. 1/2 szklanki)
  • bułka tarta (ok. 1 szklanki)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak smażyć dorsza?

  1. Filety z dorsza zamarynuj – obsyp je solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ryba wtedy przejdzie smakiem i stanie się krucha.
  2. Przygotuj składniki panierki – jajko rozkłóć, a na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Zamarynowane filety obtocz w mące, potem w jajku, a potem jeszcze raz w mące.
  3. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Dorsz smażony powinien być przez około 3-4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz rybę, używając papierowego ręcznika.

Zobacz także nasz przepis na dorsza pod kruszonką:

Jak przyprawić dorsza?

Jednym ze sposobów na doprawienie dorsza jest skorzystanie z czosnku, trawy cytrynowej i pieprzu ziołowego. Można dodać też ziarna kolendry lub odrobinę soku z cytryny – to aromaty, które doskonale łączą się ze smakiem ryby.

Dorsz pieczony w ziołach - przepis

  • 400 g filetów z dorsza
  • kilka ziaren kolendry
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować dorsza i ile piec rybę w piekarniku?

  1. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, a potem skrop sokiem z cytryny. Wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, kolendrę rozgnieć w moździerzu. Dodaj trawę cytrynową, miękkie masło i wymieszaj.
  3. Masło ziołowo-czosnkowe rozprowadź na kawałkach ryby i zawiń je w folię aluminiową. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190*C.
Więcej o: