Barszcz wigilijny z grzybami

Barszcz wigilijny z grzybami pojawia się na naszych stołach niemal równie często, co barszcz czerwony z uszkami. O tej zupie warto pamiętać już jesienią, gdy trwa sezon na grzyby, ponieważ przygotowana z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów smakuje najlepiej! Jak ją przyrządzić? Wszystko wyjaśniamy!

Barszcz wigilijny z grzybami można przygotować na dwa sposoby: zrobić barszcz grzybowy z suszonych grzybów lub ugotować barszcz czerwony z grzybami. Jeśli w Waszych rodzinach nie jada się takiej zupy, zachęcamy, by wypróbować jedną z nich – na pewno nie pożałujecie! Sprawdźcie, jak przyrządzić barszcz wigilijny z grzybami na dwa sposoby.

Barszcz – grzyby do zupy

Jakie grzyby do barszczu nadają się najlepiej? Do przygotowania tego dania najlepiej nadadzą się suszone prawdziwki. Jeśli jednak nie masz ich w swoich zapasach, możesz wykorzystać wszystkie inne suszone leśne grzyby.

Przepis na barszcz grzybowy z suszonych grzybów

Składniki:

Na zakwas:

  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chleba na prawdziwym zakwasie
  • ok. 1 litr wody

Na barszcz:

  • szklanka suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina soli
  • porządna szczypta pieprzu

Jak zrobić barszcz grzybowy z suszonych grzybów?

  1. Zrób zakwas: Przyrządź go 3-4 dni przed gotowaniem barszczu. Do słoika lub szklanej butelki wsyp mąkę żytnią oraz ząbki czosnku (obrane z łupinek i rozgniecione), a następnie wlej wodę. Dodaj także kawałek chleba na zakwasie. Przykryj gazą lub czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
  2. Uwaga: Przed wykorzystaniem zakwasu upewnij się, czy nie spleśniał – niestety może się to zdarzyć. Takiego zakwasu pod żadnym pozorem nie wlewaj do barszczu! Lepiej kupić zakwas żytni w sklepie.
  3. Przygotuj grzyby: suszone grzyby zalej ciepłą wodą (około 1 i pół szklanki) i odstaw, by się moczyły przez co najmniej kilka godzin (a najlepiej całą noc przed przyrządzaniem barszczu).
  4. Ugotuj zupę: Do garnka przelej namoczone suszone grzyby, wlej półtorej szklanki wody oraz wrzuć ziarna ziela angielskiego. Zakwas przecedź przez gęste sitko i również go dodaj. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Podawaj z grzybami lub uszkami.

Zobacz również, jak zrobić uszka z grzybami do barszczu:

Zobacz wideo

Barszcz czerwony z grzybami - przepis

Składniki:

  • 700 g buraków
  • niepełna szklanka suszonych grzybów
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
  • łyżka majeranku
  • 2 litry wody + woda do namoczenia grzybów

Czerwony barszcz z grzybami wigilijny – sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Buraki umyj i cienko obierz, pokrój je na niewielkie kawałki.
  3. Do garnka wlej 2 litry wody, wrzuć buraki, grzyby, wlej także wodę, w której się moczyły. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i gotuj przez 40 minut. Potem dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem, dodaj także sporą ilość majeranku.
  4. Suszone grzyby możesz podawać razem z barszczem lub wyjąć je i wykorzystać jako farsz do uszek lub pierogów.
Więcej o:
Copyright © Agora SA