Karp pieczony - przepis na rybę na święta w lżejszej wersji

Karp pojawia się na większości stołów wigilijnych. Zwykle jest to karp smażony lub podawany w galarecie, więc tym razem zachęcamy do przygotowania karpia w piekarniku. Karp pieczony w całości to bardzo smaczny pomysł na wigilijną kolację. Jak go przyrządzić? Mamy dla Was dla pomysły!

Karp pieczony w piekarniku to danie, które bez wątpienia przypadnie do gustu osobom ograniczającym tłuszcz w diecie. Sam karp jest rybą tłustą, więc smażony w panierce na oleju staje się jeszcze bardziej kaloryczny. Jeśli chcesz podać go w lżejszej wersji, karp pieczony na wigilię będzie doskonałym pomysłem. Jak przyrządzić karpia w piekarniku? Podajemy przepisy!

Karp pieczony w piekarniku

Składniki:

  • 1 karp (około 1,5 kg),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Pieczony karp – sposób przygotowania

Przygotuj karpia do pieczenia: oczyść karpia z łusek, wypatrosz go, odetnij głowę, ogon i płetwy. Następnie umyj go dokładnie i osusz. Sok z cytryny, pomarańczy oraz miód wymieszaj, dopraw odrobiną pieprzu i taką marynatą natrzyj mięso. Pozostałą marynatę odstaw do podlewania potrawy tuż przed pieczeniem. Odstaw je na co najmniej godzinę, aby się zamarynowało.

Jak upiec karpia w piekarniku?

Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko masłem (3/4 przygotowanej ilości). Następnie włóż zamarynowaną rybę i polej ją pozostawioną marynatą. Na wierzch połóż małe kawałki masła.  Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Rada: karpia można ułożyć również na warstwie pokrojonych w kostkę lub półksiężyce ziemniaków, które upieką się razem z rybą i nabiorą doskonałego smaku.

Karp pieczony z warzywami – przepis

  • 1 karp (ok. 1 kg),
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 nieduża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Karp wigilijny z warzywami – sposób przygotowania

Przygotuj karpia do pieczenia: oczyść go z łusek, wypatrosz, usuń ogon, głowę i płetwy. Następnie umyj rybę i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj go sokiem z cytryny oraz czosnkiem rozgniecionym w wyciskarce. Odstaw go na co najmniej godzinę, by dobrze się zamarynował.

Przygotuj warzywa: por i cebulę posiekaj, a marchewkę i pietruszkę oskrob i zetrzyj na tarce o największych oczkach.

Przygotuj potrawę: Naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami masła. Na to wyłóż warzywa, oprósz je solą i pieprzem. Na nich połóż rybę, a na niej pozostałe niewielkie kawałki masła. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Karp wigilijny pieczony w piekarniku – jak podawać?

Karp z piekarnika najlepiej smakuje upieczony i podany od razu. Wtedy wystarczy do niego tylko świeży chleb, ewentualnie ziemniaki z wody. Jeżeli zamierzasz go upiec i wystudzić (na przykład podczas przenoszenia potrawy do miejsca, w którym będzie odbywać się wigilijna kolacja), podgrzej go w piekarniku. Karp pieczony na patelni może stracić swoją delikatność i niepotrzebnie nasiąknąć tłuszczem. Pieczone warzywa możesz również podpiec razem z karpiem albo odgrzać, dusząc je w rondelku.

Nie przepadasz za karpiem? Wypróbuj nasz przepis na łososia w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem. Niezbyt tradycyjnie, ale bardzo smacznie:

Zobacz również:

Więcej o: