Karp po żydowsku to danie tradycyjnie przygotowywane przez polskich i ukraińskich Żydów. Co ciekawe, w Izraelu oraz w innych częściach świata przepis na to danie jest nieco inny – karp nie jest podawany na słodko. My zachęcamy do przygotowania tego tradycyjnego, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Sprawdź nasz przepis na karpia po żydowsku w galarecie oraz karpia faszerowanego!
Faszerowany karp po żydowsku – przepis
Składniki:
- 2 karpie (każdy po ok. 1 kg),
- 1 czerstwa bułka lub 1/2 czerstwej chałki,
- 2 jajka,
- 1 spora cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 korzenia selera,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 l wody,
- szklanka mleka,
- olej do smażenia,
- garstka rodzynków,
- garstka migdałów
Faszerowany karp w galarecie po żydowsku – przygotowanie
- Przygotowujemy ryby: oczyszczamy ostrożnie i dokładnie z wnętrzności, jedną filetujemy, a drugą kroimy w dzwonka.
- Przygotowujemy farsz: Bułkę namaczamy w mleku. Filety z karpia mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Wszystkie wystudzone składniki mieszamy w misce razem z dwoma jajkami oraz przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy dzwonka karpia.
- Gotujemy bulion: myjemy i obieramy warzywa, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy także oczyszczone łby karpi, kręgosłup i płetwy (dzięki temu nie będziemy musieli używać żelatyny) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut, po połowie czasu dokładamy także faszerowane dzwonka. Wyciągamy je na półmisek. Pozostały bulion odcedzamy przez gęste metalowe sitko.
- Przygotowujemy faszerowanego karpia po żydowsku: Rozłożone na półmisku faszerowane dzwonka posypujemy migdałami i rodzynkami, a potem zalewamy bulionem. Talerz możemy przyozdobić plastrami marchewki oraz natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki, by galareta dobrze się ścięła.
Przepis na karpia w galarecie po żydowsku
Składniki:
- 1 karp w całości (około 1 kg),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 korzenia selera,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki soli,
- 2,5 litra wody,
- szczypta cukru,
- garstka migdałów,
- garstka rodzynek
Karp po żydowsku w galarecie na Wigilię – sposób przygotowania
Przygotuj karpia: Obierz go, oczyść i dokładnie wypatrosz. Rybę możesz pokroić w dzwonka o grubości około 1,5 cm lub pozostawić w całości. Jeśli ją pokroiłeś, nie wyrzucaj kręgosłupa, ogona, głowy i płetw.
Zrób bulion, z którego powstanie galareta: Obierz i umyj warzywa, wrzuć je do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i cukier. Włóż także głowę, kręgosłup, ogon i płetwy karpia, a także samą rybę. Gotuj wszystko przez około 40 minut na wolnym ogniu. Rybę (bez kręgosłupa, ogona, głowy i płetw, jeśli je odcinałeś) wyłóż na półmisek, z wywaru wyjmij resztki ryby oraz warzywa, a potem przecedź go przez gęste sitko. Marchewkę pokrój w plasterki i poukładaj na półmisku. Rozłóż także rodzynki i migdały. Półmisek zalej bulionem, odstaw go wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, aby galareta stężała.
Choinki, gwiazdy betlejemskie, a może kieszonki? Zobacz jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół:
Zobacz również: