Ciasteczka świąteczne maślane i orzechowe - dwa przepisy na pyszności na Boże Narodzenie

Ciasteczka świąteczne są doskonałym pomysłem na słodkie przekąski na Boże Narodzenie. Będą idealne do kawy czy rozgrzewającej herbaty, zasmakują gościom i domownikom bez względu na wiek. Świąteczne ciasteczka - jak je zrobić? Sprawdźcie nasze pomysły!

Ciasteczka świąteczne to doskonały pomysł na zaangażowanie najbliższych we wspólne przygotowanie potraw na Boże Narodzenie. Ich upieczenie nie jest trudne, a do tego wiąże się z doskonałą zabawą. Jak zrobić ciastka świąteczne? Podpowiadamy!

Kruche ciasteczka świąteczne – mocno maślane. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej krupczatki,
  • kostka zimnego masła,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Świąteczne ciasteczka maślane – sposób przygotowania

Na stolnicę wysyp mąkę, a następnie dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj je nożem, by się połączyły. Następnie dodaj cukier i proszek do pieczenia, a także jogurt naturalny. Wbij jajka i wszystkie składniki połącz dłonią. Zagnieć ciasto w kulkę i włóż je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na cienki płat. Foremkami wykrawaj ciastka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wskazówki:

  1. Ciasteczka maślane możesz przełożyć ulubionym gęstym dżemem lub marmoladą. Sklej ciastka o takim samym kształcie niewielką ilością smarowidła.
  2. Modyfikując nieznacznie ten przepis, możesz przygotować pyszne ciasteczka korzenne lub ciasteczka cynamonowe. Aby upiec ciasteczka korzenne dodaj 2-3 łyżki przyprawy do piernika (dla wzmocnienia barwy możesz dosypać też łyżeczkę kakao). Ciasteczka cynamonowe wymagają rzecz jasna cynamonu – dodaj go około 2-3 łyżeczek.

Zobacz także nasz przepis wideo na świąteczne ciasteczka cynamonowe:

Świąteczne ciasteczka orzechowe – przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao

Świąteczne ciasteczka – sposób przygotowania:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło lub margarynę i posiekaj, by składniki się połączyły. Następnie wbij jajka, dodaj cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wsyp także zmielone orzechy włoskie. Wszystko razem zagnieć i uformuj z ciasta kulę, a potem wstaw ją do lodówki, by się dobrze schłodziła. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na części i rozwałkuj cienko. Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Świąteczne foremki do ciastek

Świąteczne foremki do ciastek będą bardzo przydatne do przygotowania tej przekąski. Mikołaje, renifery, choinki, gwiazdki betlejemskie, prezenty… Wykrawanie różnych kształtów będzie doskonałą zabawą, a ciasteczka będą nie tylko cudownie smakować, ale także rewelacyjnie wyglądać!

Zarówno kruche ciasteczka, jak i ciastka orzechowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Śmiało możesz przygotować je wcześniej i otworzyć dopiero na Boże Narodzenie – po kilku tygodniach będą jeszcze smaczniejsze.

Więcej o: