Śledzie na Święta w śmietanie, po kaszubsku i korzenne

Jak zrobić dobre śledzie na Święta? Na to pytanie warto odpowiedzieć sobie jeszcze przed Wigilią! Śledzie wigilijne mają wiele odsłon - można przygotować je na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zrobić dobre śledzie na święta? Zapraszamy!

Jakie śledzie na Wigilię i na Święta Bożego Narodzenia najlepiej przygotować? Przepisów jest bardzo dużo. Można postawić zarówno na klasykę i zrobić je po kaszubsku, z olejem lub ze śmietaną, ale warto też spróbować innych wersji. Śledzie na Boże Narodzenie – sprawdźcie nasze propozycje!

Śledzie – przepisy

Przepis na śledzie po kaszubsku, czyli klasyka na stole

Składniki

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
  • 100 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki octu,
  • woda,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilkanaście ziaren gorczycy,
  • szczypta pieprzu i soli,
  • olej do smażenia

Przepis na śledzie świąteczne – jak zrobić śledzie po kaszubsku?

Solone filety śledziowe wypłucz i wymocz dobrze w wodzie – mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas zmieniaj wodę na świeżą. Po wymoczeniu pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do niej rodzynki, cukier, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie oraz gorczycę. Wszystko wymieszaj, dodaj łyżkę octu i wlej przecier bądź koncentrat pomidorowy. Duś przez kilka minut, a potem odstaw do wystudzenia. Na duży talerz wyłóż kawałki filetów śledziowych. Zalej je przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, by się przegryzły.

Zobacz również nasz film z trzema pysznymi przepisami na śledzie:

Przepis na śledzie wigilijne w śmietanie

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
  • 1 duże twarde jabłko,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki majonezu

Śledzie wigilijne w śmietanie – jak zrobić?

Solone filety śledziowe wymocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez kilka godzin i co jakiś czas zmieniaj wodę. Potem pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w kostkę, jabłko obierz i również drobno pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną, a potem dodaj do niego cebulę, jabłko i ogórki. Na koniec włóż śledzie i wszystko razem wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj na półmisku.

Korzenne śledzie – przepis na Święta

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 5 goździków,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta papryczki chilli,
  • szczypta soli

Korzenne śledzie na Boże Narodzenie – jak zrobić?

Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą.

Więcej o: