Potrawy wigilijne nowoczesne

Potrawy wigilijne nowoczesne mogą być doskonałym pomysłem na wspólną wieczerzę. Nowe wersje tradycyjnych dań lub nieznane dotąd receptury miło zaskoczą i bez wątpienia posmakują gościom. Sprawdźcie nasze pomysły na oryginalne potrawy wigilijne i nie wahajcie się ich przyrządzić w te Święta!

Wigilijne potrawy nowoczesne – dla przyjaciół i dla rodziny

Potrawy wigilijne nowoczesne warto wprowadzić w menu świątecznej wieczerzy. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, nie wahaj się! Dania wigilijne nowoczesne również są bardzo smaczne. Bez wątpienia sprawdzą się na Wigilię wśród przyjaciół lub imprezę w pracy. A w domu nawet najbardziej tradycyjni członkowie rodziny chętnie spróbują czegoś nowego. Zrób w tym roku choć jedno nowoczesne danie wigilijne i przekonaj siebie i gości, że warto wprowadzać nowe smaki!

Nowoczesna Wigilia – dania

Niektóre z tradycyjnych potraw warto zmodyfikować. Zamiast podawać tradycyjny barszcz, przygotuj aromatyczny krem z buraków lub leśnych grzybów. Boczniaki po kaszubsku doskonale zastąpią śledzie. Pierogi napełnij nie kapustą z grzybami, a suszonymi śliwkami i morelami, a do ciasta użyj mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Zamiast karpia w galarecie pokrojonego w dzwonka, przyrządź pyszne klopsiki. Sałatkę śledziową świetnie zastąpi tatar ze śledzia lub surowego łososia. Zrób faworki z karpia, roladki szpinakowe z łososiem, pierogi z karpiem, czerwoną fasolą czy soczewicą. Sernik przygotuj na piernikowym spodzie, a zamiast strucli podaj wieniec drożdżowy. Jeśli szukasz pomysłów na dania na Boże Narodzenie nowoczesne, pomyśl o wegańskich pasztetach i pieczeniach, pierogach z kaczką lub tartach z nadzieniem.Pomysłów jest naprawdę wiele. My mamy dla was 2 nowoczesne wigilijne przepisy – sprawdźcie je koniecznie!

Dania wigilijne – przepisy nowoczesne

Dania wigilijne nowoczesne: tatar ze śledzia

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 5 marynowanych pieczarek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymocz w wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie posiekaj je w drobną kostkę. Drobno pokrój także cebulę, kiszone ogórki i marynowane pieczarki. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj oliwę, majeranek, pieprz oraz musztardę i wszystko wymieszaj. Uformuj, używając okrągłego naczynia lub specjalnej foremki do tatara. Podawaj z razowym chlebem.

Potrawy na Wigilię nowoczesne: boczniaki po kaszubsku

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 suszone śliwki,
  • 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren gorczycy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 goździki roztarte w moździerzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki pokrój w paski, a potem rozgrzej na patelni olej i obsmaż je po obu stronach. Następnie wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko przez 25 minut. Odlej wodę i odstaw boczniaki do wystudzenia.

Cebulę i śliwki pokrój w kostkę, następnie zeszklij je na oleju i dodaj majeranek, gorczycę, sól, pieprz oraz słodką paprykę, cynamon i goździki.Wlej też przecier pomidorowy oraz ocet i miód. Duś przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do wystudzenia. Gdy zarówno boczniaki, jak i sos będą przestudzone, wymieszaj je i przełóż na półmisek. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły.

Więcej o:
Copyright © Agora SA