Proste i szybkie sałatki na święta Bożego Narodzenia. 3 łatwe przepisy

Wigilia i święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z czerwonym barszczem i przygotowywanym na różne sposoby karpiem. Mimo to trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, na którym nie byłoby jakiejś sałatki. Jaką sałatkę przygotować na te święta? Poniżej prezentujemy kilka szybkich i prostych przepisów.

Przepisów na sałatki na święta Bożego Narodzenia jest wiele, bo w każdej rodzinie w Wigilię i kolejne świąteczne dni je się nieco inaczej. W niektórych regionach popularne są ryby, gdzie indziej królują warzywa. Niektórzy rezygnują z tradycyjnego postu i jedzą w Wigilię także mięso, co również ma wpływ na świąteczny jadłospis. Jakie sałatki można przygotować na święta? Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy.

Tradycyjna sałatka jarzynowa na święta

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 marchewki,
  • pietruszka,
  • seler korzeniowy,
  • 4 jajka,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • cebula,
  • puszka zielonego groszku,
  • majonez i musztarda (według uznania)
  • sól i pieprz
  • szczypiorek (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy jajka. Gdy ugotowane warzywa ostygną, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie przesypujemy do miski. Dodajemy drobno posiekane jajka i cebulę oraz odsączony z zalewy groszek. Dodajemy do smaku majonez oraz musztardę, doprawiamy według uznania. Całość mieszamy. Sałatkę można ozdobić posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleniną, np. natką pietruszki.

Świąteczna sałatka śledziowa

Składniki:

  • 360 gram filetów śledziowych a'la Matjas,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 10 korniszonów,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 3 jajka,
  • 300 ml jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pieprz, sól, cukier i cytryna do smaku.

Przygotowanie:

Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Gdy ziemniaki i jajka ostygną, kroimy je w kostkę, podobnie jak śledzie, papryki i korniszony. Szatkujemy koperek i szczypiorek. Pokrojone składniki przekładamy do miski. Do pokrojonych składników dodajemy jogurt grecki oraz majonez, mieszamy. Sałatkę można doprawić według własnego uznania za pomocą cukru, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny.

Warstwowa sałatka z selera konserwowego

Składniki:

  • słoik selera konserwowego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka zielonego groszku,
  • 5 jajek,
  • 200 gram ulubionego sera żółtego,
  • 200 gram ulubionej szynki,
  • 5 łyżek majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W małej misce przygotowujemy sos: do 5 łyżek majonezu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszatkowaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i szczyptą pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo, a gdy ostygną kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce, szynkę również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy.

Na dnie przezroczystej misy układamy warstwami kolejno: seler, starty ser, pokrojoną szynkę, kukurydzę i groszek, a następnie przygotowany wcześniej sos oraz posiekane jajka. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania się wszystkich składników. Sałatki nie mieszamy! Całość można ozdobić szczypiorkiem, natką pietruszki lub liśćmi cykorii albo kiełkami. 

Więcej o: