Chociaż w święta nie możemy narzekać na nadmiar czasu, to warto przeznaczyć kilkanaście minut na przygotowanie własnych wypieków. Upieczenie ciasteczek jest mniej czasochłonne niż wypiek ciast, a ponadto można przygotować bardzo wiele kombinacji, które trafią w różne gusta naszych gości.
Jednym z prostych przepisów są kruche, maślane ciasteczka świąteczne. Do ich przygotowania potrzebujemy mąkę pszenną krupczatkę, zimne masło, gęsty jogurt naturalny, jajka, cukier puder i proszek do pieczenia. Po szybkim zagnieceniu składników i wycięciu ciastek z foremek ich pieczenie zajmuje zaledwie 12 minut.
Kolejną propozycją są ciasteczka orzechowe, do których potrzebujemy mąkę pszenną, cukier puder, masło, orzechy włoskie, jajka, proszek do pieczenia i kakao. W przypadku tych słodkości całość łącznie z pieczeniem powinna nam zająć 20-30 minut.
Inną sprawdzoną propozycją są "Chocolate Crinkles" czyli popękane czekoladowe ciasteczka. Wśród potrzebnych składników należy wymienić: kakao, cukier brązowy, olej roślinny, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Później pieczemy ciastka przez około 10 minut.
Z zimą kojarzy nam się też rozgrzewający cynamon. Ciasteczka z tą przyprawą sprawią radość nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. W przygotowaniu tych słodkości potrzebne nam będą mąka, soda oczyszczona, sól, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, masło, cukier biały i brązowy, jajko czy melasa.
Ciastkiem, które zrobi wrażenie zwłaszcza na dzieciach, które mogą nam także pomóc z dekoracjami - są choinkowe brownie. Poza ciastem przygotowujemy tutaj także krem oraz dodatki do ozdób - kolorowe posypki czy małe lizaki. Do samego brownie potrzebujemy masła, cukru, jajek, mąki oraz dwóch czekolad. Krem przygotujemy z masła, serka śmietankowego i cukru pudru. Szczegóły dotyczące przygotowania choinkowych brownie znajdują się na stronie haps.pl.